МненияПод ножа

12 000 тона палмово масло сме изяли за една година

Цените на суровото мляко на месечна база са намалели, но въпреки това сиренето е поскъпнало с 14 на 100

Време е БАБХ да започне масови проверки на млечни продукти в училищни столове и детски градини

Близо 12 000 тона палмово масло, вложени в млечни продукти, са били изконсумирани у нас през миналата година. Данните са от анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Болезнената информация изнесоха от Активни потребители .

Добрата новина е, че количеството на внесеното палмово масло намалява с близо 20% в сравнение с пиковата 2014 г. Според авторите на доклада, намалението е се дължи на големият шум за вредата от употребата на хидрогенирани палмови мазнини. Както и търсенето на по-качествени млечни продукти от информираните потребители.

Друга тенденция, която се откроява е намалението на използването на сухо мляко при производството на млечни продукти.

Все още обаче "имитиращите продукти", съдържащи палмово масло, заемат голяма част от пазара, заради ниските си цени. Според анализа вносът на палмова мазнина ще се задържи около 12-13 хиляди тона годишно.

От Активни потребители настояват Българската агенция по безопасност на храните да започне масови проверки на млечни продукти в училищни столове и детски градини. „Нашите опасения са, че голяма част от тези 12 000 тона палмово масло са изядени от най-невинните, които никой не е питал – децата на България“, коментират от организацията. Националната асоциация "Активни потребители" ежегодно провежда проверки за собствена сметка за установяване качеството на различни основни хранителни продукти.

Анализът на  САРА показва също един нелогичен типично нашенски тренд  –  че цените на суровото мляко на месечна база са намалели, но въпреки това сиренето е поскъпнало с 14%.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина