Зам.-кметът Стефан Стоянов връчи дипломи на абсолвенти от ПУ

Под небето

Над 400 абсолвенти – бакалаври и магистри, от Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”,  получиха дипломите си на тържество в Спортната зала на висшето учебно заведение.

Специалистите в областта на математиката, информатиката и информационните технологии бяха приветствани от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, заместник-кмета “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов, районните кметове на „Северен” Ральо Ралев и на „Южен” Борислав Инчев,  от ректорското, деканското ръководство и представители на водещи фирми от сектора.

„Според информация от бранша, поне 20 000 са свободните места за IT специалности и тази тенденция ще се запази десетилетия”, съобщи  заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и допълни: „Някои спорят какъв бил моторът на икономиката –  дали  бил петролът,  стоманата, цветните метали, полезните изкопаеми или селскостопанската продукция. Аз считам, че моторът на икономиката е знанието”. Той призова младите хора да не престават да се учат, за да бъдат готови за предизвикателствата на времето, да работят с удоволствие и да открият алгоритъма на щастието в работата си.  „Пожелавам Ви успех, макар че Вие сте обречени на успех”, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

„Пловдив непрекъснато се развива, но ние искаме много повече за нашия град – да става все по-модерен и да развива икономика на знанието. С помощта на администрацията и на университетите успяхме да привлечем десетки нови компании, да подобрим условията на труд за бъдещите IT специалисти. Пред града ни предстоят още много предизвикателства и добри неща. Надявам се да имате куража да продължите  напред, защото от Вашия успех зависи успеха на страната ни и успеха на нашия град”, подчерта  заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Новите магистри и бакалаври от Факултет „Математика и информатика” в Пловдивския университет „П. Хилендарски” положиха Галилеевата клетва.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.