Под небето

Закриха дома за деца „Рада Киркович“

Сградата ще продължи да се стопанисва и да помещава различни организации със социални и образователни функции

Естественото продължение на деинституционализацията на децата, лишени от родителски грижи, бе затварянето на пловдивския дом „Рада Киркович“. Това съобщи по-рано днес заместник-кметът на район Централен – Георги Тютюков.

В момента се работи по три направления с децата, които са били настанени в дома. Първото от тях е реинтегрирането им в биологичните семейства. При тези от децата, които нямат такива, се предприемат мерки за осиновяване. Третата линия, по която се работи за тях е настаняването им в професионални приемни семейства. Тютюков припомни, че Пловдив спечели проекта за професионални семейства и той е продължен с още 3 години, в които малчуганите ще усещат домашен уют.

Идеята на община Пловдив е сградата да продължи да функционира. Планира се в нея да се извършват различни социални и образователни дейности. Също така се предлага на различни фондации с нестопанска цел да им бъде предоставено място във вече бившия дом за деца, срещу заплащане според тарифите на общината.

Част от бъдещите стопани на сградата са фондация „За нашите деца“. Още една структура ще се помещава в нея, която ще работи с онкоболни хора, като целта е пациентите и техните семейства да получат подкрепа и заедно да преодолеят тежкия момент, през който преминават.

Тютюков допълни още, че след деинституционализацията на децата, естественото продължение е да се случи същото и с домовете за възрастни хора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина