Под небето

Задава се тежка интернет криза в Пловдив

Общината ще съсипе бранша, притесняват се доставчици и кабелни оператори

Image title
Тежка интернет криза се задава в Пловдив. Има опасност над 50 процента от града да остане без достъп до мрежата, предричат доставчици на интернет и кабелни оператори.
Според хора от бранша, решението за премахването на мрежите от стълбове и дървета и монтирането им под земята в 3-месечен срок, което подписа лично кметът Славчо Атанасов, може да доведе до пълен хаос и интернет затъмнение на голяма част от града. Доставчици и оператори са категорични, че срокът е невъзможен за изпълнение и коментират под сурдинка, че или решението е недообмислено, или цели да обслужи нечии интереси и да монополизира пазара. С подземна мрежа разполагат няколко доставчика на интернет, които имат реален шанс да станат мастодонти на пазара. Сроковете са абсолютно нереални и никоя фирма няма да може да се вмести в тях.
Всички от бранша са на едно мнение- общината не прави нищо за улеснение на кабелните оператори, които искат да градят подземна инфраструктура. Те трябва да минат куп бюрократични спънки и да плащат непосилни такси. Много от компаниите няма да могат да си позволят да влязат в срока, тъй като разходите им ще скочат осезаемо. Така малките фирми ще фалират, а пазарът се отваря за големите играчи. Които обаче няма да могат да обслужат всички потребители. Трафикът ще се скапе и всички ще бъдат недоволни. Никой не пита хората, ползващи интернет, дали са съгласни да им бъде прекъснат достъпа до мрежата, коментират доставчици. Те добавят, че дори в Ню Йорк има въздушни кабели и стълбове. 
България се слави като една от страните, с най-добро интернет покритие. С решения като това на общината, ще идем на дъното в от малкото области, в които сме на челна позиция.
Общината няма никакво намерение да осигури алтернативи и измисля нереални срокове, което е доста съмнително за всички от нашия бранш. Не трябва ли такъв сектор, който е екологично чист и нужен на хората, да се мачка, вместо да се поощрява, коментират доставчици. Те са категорични, че унищожаването WAN мрежите ще сринат тотално доставката на интернет в Пловдив и градът може да се върне в каменната ера.
В уведомлението, подписано от кмета се казва, че всички интернет доставчици и кабелни оператори на територията на града, които са монтирали мрежите си на стълбовете за улично осветление и по дърветата, трябва да вземат мерки в 3-месечен срок, считано от 19 април, за премахването на откритите кабели и монтирането им под земята.
В Закона за електронните съобщения се казва, че кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. Това прави незаконни всички въздушни мрежи на интернет доставчици и кабелни оператори, при това за тях не са налични съответните строителни разрешения. Кабелите би трябвало да се свалят от стълбовете и съгласно Наредбата за правилата за изграждане на кабелните далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина