Под небето

Удариха кръга Монтерей

Image title
С ареста на шефа на дирекция „Миграция“ в МВР Стефан Христов Борисов и Цветанов нанесоха тежък удар на о.з. генералския кръг Монтерей. Христов е един от тях и често е присъствал на приятелските сбирки в емблематичния ресторант до парк-хотел „Москва“ в София. Бил е и на рождения ден по случай 50-годишнината на възстановения зам.председател на ДАНС Иван Драшков. Старите в компанията като Любен Гоцев и Виктор Вълков го приемат като тяхно момче. Син е на бивш служител на ДС, с когото се познават.
Според съобщение на пресцентъра на МВР по първоначални данни Христов е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужденци, които чрез издаване на фалшиви документи влизали в България. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство. С други думи е участвал в банда за трафик на нежелани емигранти. Според съобщението на МВР за услугите си той е получавал подобаващо се заплащане.
За даването на българско гражданство трябва да сe каже министерството на правосъдието и вицепрезидента Ангел Марин.
Извършени са обиски на работното му място и на домашния му адрес. В процеса на работата ще се установява съпричастност към неговите действия и на други служители. „Но все пак – те са подчинени и тук е въпрос на изясняване дали той не им е възлагал несвойствени задачи или те също са били част от цялата тази организация. В момента имаме свидетелски показания от служители, които потвърждават това“, каза още Цветанов.
По думите му арестът на шефа на Дирекция „Миграция“ не е свързан с разследването в Държавната агенция за бежанците Мичев.
Задържането е вследствие от продължителна работа и операция на служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, ДАНС и Националната следствена служба, проведени под ръководството на Софийска градска прокуратура.
Мичев се отърва с гаранция от 10 000 лева по обвинение за безстопанственост.
Дирекция „Миграция“ на МВР и Агенцията по бежанците са пряко свързани в работата си. При бежанците много от служителите са кадрови ченгета, а уличеният им началник също от време на време е пушил пури на масата на монтерейци.
Велислав Русев
www.vevesti.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина