Създават зоополиция

Под небето

Белгийски грифон и китайско голо куче щъкат в Пловдив
Image title
Белгийски грифон и китайско голо куче ще щъкат в панаира този уикенд. Представители на редките породи ще дефилират в Световната киноложка купа 2011. Над 300 кучета от от 8 държави – България, Германия, Естония, Испания, Латвия, Литва, Русия  и  Украйна, ще участват в надпреварата. Ще ги оценяват съдии от Аржентина, Германия, Испания, Латвия и Украйна. Състезанията ще започнат на 29 октомври в 11 ч. в палата 8 на панаира, а преди това ще бъде направена презентация на трите официално признати породи български кучета- овчарско куче, лудогорско гонче и барак. Само техни представители имат право да участват в европейски и световни шампионати и да получават титли.
Турнирите за купата са под егидата на БРКС и Световния киноложки алианс, чийто президент Мария Феррер от Испания също пристигна в Пловдив. И аз имам домашен любимец от България – овчарско куче, което ми подари премиерът Бойко Борисов, похвали се Мария Феррер на пресконференция днес. Тя благодари на българските представители в алианса за тяхната активна дейност за популяризиране на българските породи и на Международен панаир Пловдив за „прекрасната организация и отличните  условия“ за провеждане на състезанията.
По време на брифинга се разбра, че в Костинброд ще се създава Световен киноложки център. Аврам Петков, председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) съобщи, че в него ще има селекционна ферма за кучета от трите официално признати български породи. Ще бъдат изградени стадион за обучение на кучета и полигон за изпити по пригодност за лов. Ще се сформира и международна школа за обучение на съдии за Източна Европа. Искаме да започне и създаването на зоополиция в България, защото това е единственият начин цивилизовано да се справим с проблема с бездомните кучета, заяви Аврам Петков.

Споделете ни във:

1 thought on “Създават зоополиция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.