Стотици доволни въздишки в Малката Базилика

Под небето

Ключовият обект за Пловдив отвори врати и даде началото на Нощта

1,6 милиона инвестирани по най-добрия начин, проектът свързва туристите със Стария град

Image title
Малката Базилика отвори врати и даде началото на Нощта на музеите и галериите. Обектът със сигурност ще се превърне в новата перла на туристически Пловдив. Много съм горд с това, което виждате тази вечер. Малката Базилика се превърна в това бижу след много труд, много дух и ентусиазъм, фантазия и най-вече много помощ от страна на фондация Америка за България, каза на церемонията по откриването кметът Иван Тотев. Който просто не можеше да скрие усмивката си. Проектът стартира във времето, в което той бе областен управител. Точно преди три години с посланик Уорлик бяхме на това място, което представляваше една… яма. Днес е пример за модерен музеен център, който съм сигурен, че ще привлича много гости на града, но и много пловдивчани, допълни градоначалникът.

Image title
Няколкостотин души дойдоха на булевард Мария Луиза за отварянето на вратите на базиликата. Там бе цялото ръководство на Америка за България, от столицата дойде бившият зам.-министър Чобанов, който инициира реставрацията на мозайките и създаването на обекта, който видяхме за първи път завършен днес. Гостите на церемонията се настаниха на малкия амфитеатър, който е изграден в парковото пространство около ефектната постройка. Която между другото в самото начало на изграждането си създаде много въпроси сред пловдивчани. Днес обаче се видя, че сградата пасва перфектно на идеята за съчетание на културното наследство със съвременна градска среда. Image title

Целият проект е на стойност 1,6 милиона лева, като в цената влизат и инфраструктурните подобрения. Идеята е пред него да бъдат докарвани групи с туристи, които от Базиликата да се отправят по добре организиран маршрут към Стария град. Самата сграда е конструирана във Image title
формата на раннохристиянска базилика. Вътре пространството е устроено така, че да се съобразява с разположението на старата базилика и мозайките в нея. Всяко едно камъче е експонирано по съвършен начин. Хората стъпват над част от мозайките по специални стъклени плоскости. Всеки детайл е пипнат и вътре, и вън. Браво, няма какво повече да се каже, коментираха видни пловдивски архитекти, които търсеха за какво да се хванат, но нямаше.

Image title
Хвърлихме много труд, но плодът от него ни прави щастливи. Много, много си заслужаваше, обясняваха участниците в проекта пред гостите по време на обиколката край мозайките. Имаше плочици от мозайките, които бяха почти станали на прах. Но и тях възстановихме, за да върнем тук. Бяхме екип около десет души и е красиво да видим това тук днес, каза реставраторът Мирослав Трифонов.
Благодаря. Малко места с такова предназначение са достъпни за нас,  развълнувана бе Вяра Image title
Пеева, която без никаква трудност стигна с инвалидната си количка до сърцето на Базиликата. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.