Снегът убива пловдивските палми

Под небето

Зимен ужас настъпи. Няколкото на брой палми срещу католическата катедрала са почти мъртви. Снегът ги зашемети тотално. Свикналите на горещо време и парещо слънце дръвчета, не издържаха на изненадващите за март месец температури и снежни валежи. Те изстрадаха много през последните няколко месеца. В началото на годината оранжерийните пелени, с които бяха зазимени, се разтвориха от силните ветрове и палмите бяха на косъм от измръзване. Тогава, обаче, не се стигна до фатален край за изключително скъпите и екзотични за нашите ширини дръвчета. Преди няколко седмици, заради благоприятното време махнаха найлоните от тях, но уви, времето отново ни изненада. Този път, обаче, грамадните палми са клюмнали и в изключително лошо състояние, като нещата не изглеждат добре. Дали ще бъдат върнати към живота отново или не, тепърва ще видим.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Снегът убива пловдивските палми

  1. Да пукнат всички палми, дано! По-грозно нещо не съм виждал. Явно некомпетентни хора взимат решения за градското озеленяване. И в градската градина засадиха само боклуци. Едно новозасадено дърво няма с декоративна стойност – да ти зарадва окото!!! Уж милиони се дадоха… Пините са Nr. 1 и издържат на студ и пек. И магнолиите са много красиви.

  2. Вместо да засадят хубави иглостни дървете (напр. Пиния, Кедър или вечнозелени магнолии) от Паркове и Градини сложиха мега малоумните палми, които въобще не са подходящи за нашите климатични условия. Нали уж твърдяха, че са студоустойчиви! Кой плаща за тях?! Явно от нищо не разбират общинските озелинители!

  3. Изключително непрофесионална статия!!! Изобщо не са умрели, нито измръзнали палмите…

  4. Който е взел решението да сади палми в град като нашия с не особено благоприятен за такава растителност климат и който е взел решението да ги отвие преди да е свършила зимата и въпреки прогнозите за ниски температури през март, да си бръкнат в личните джобове и да възстановят щетите. Пловдив е с най-мръсният въздух в ЕС и с два пъти по-малко зеленина от необходимата, а се съсипват дървета и зелени площи на поразия!

  5. индж. Иб. Тотев ша земе да изтегли ЗАЕМИ (за сметка на пловдивските внучета, които не са успяли да се изселят!) и ша закупи НОВИ ПАЛМИ, портакалови дръфчета и екзотики за около Хотела и Каналите, понеже е толкова КОМПЕТЕНТЕН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.