Приятелите за Бенкса: Мълчаливко в живота, блестящ оратор на терена

Под небето

Петър Стоянов за Бенкса: Голям футболист и човек, който си отиде без време

Петър Стоянов и Коце Костадинов
Петър Стоянов и Коце Костадинов
Легендарните футболисти на Ботев, Локо и ЦСКА се строиха в шпалир, за да се поклонят пред паметта на Георги Славков и да го Стойчо Младенов
Стойчо Младенов
изпратят в последния му път днес. Емблематични спортни фигури пропътуваха половин България, за да се подредят в опашка и да се простят със Златната Пламен Марков
Пламен Марков
обувка. Той беше изключителен футболист. Но най-вече беше изключителен човек. Незабравим с коректността и чистота си, каза Георги Илиев- Майкъла
Георги Илиев- Майкъла
опечаленият Стойчо Младенов, който бе дошъл с най-славните цесекари в историята на армейския клуб в последните десетилетия. Пред Бенкса се поклониха Димитър Пенев, Георги Илиев- Майкъла, Ради Здравков, Пламен Марков, Джони Велинов и много други.

Image title
Сълзите се лееха от очите на приятелите на Бенкса от Ботев, най-славния Ботев в неговата 100-годишна история. Какви времена бяха само, спомняха си почернените легендарни канари. Мълчаливкото, който бе блестящ оратор на терена. Така много от нас го помнят, не сдържаха сълзите приятелите на Бенкса. Беше здрав като канара. Никой не знаеше, да има проблеми със сърцето, тъй като никога не се е оплакал. Не беше такъв човек. Вчера разбрахме, че е имал такива проблеми, които не е споделил с никого. Дори е прекарал един микро инфаркт преди време, казаха съотборници на Славков от Ботев. На опашката пред тленните останки на Бенкса бяха Иван Глухчев, Георги Попов-Тумби, Добри Ненов, Панчо Раков, Георги Георгиев, Славчо Хорозов, Костадин Костадинов, Трифон Пачев, Гено и Иван Добревски, Петър Зехтински, Марин Бакалов, Димитър Младенов, Димитър Вичев.

Просълзеният Ради Здравков
Просълзеният Ради Здравков
Не знаем дали отново ще има такива футболисти в България като Георги Славков. Жоро бе фантастичен футболист. И великолепен човек. Скромен, работлив, всеотдаен. Истински приятел. Не споделяше много, мълчаливко беше. А това е качество, присъщо на силно интелигентните хора, каза Динко Дерменджиев. Чико е сред хората, придружили Бенкса до Париж, за да си вземе Златната обувка през 1981г. Всичко най-хубаво мога да кажа от периода, в който бяхме заедно. Няма да го забравя. Всички трябва да го помнят, допълни Чико. И припомни, че откривателят на Георги Славков е покойният Хари Георгиев,  който е направил футболната паралелка в Спортното, от която са излезли много от големите пловдивски футболисти. Хари го видя на 15 години. Още тогава Жоро е впечатлявал с уменията си, а в последствие сложи Европа в краката си, каза още Дерменджиев.

Image title
На поклонението бяха и легендарните локомотивци, които подчертаха, че за тях е било чест да играят срещу такъв футболист като Георги Славков. Зума и Георги Василев поднесоха венец от името на черно-белите ветерани, а Атанас Узунов стори това от името на Христо Стоичков, който е в чужбина и не успя да се прости с приятеля и един от идолите си.

Голям футболист и голям човек. Отиде си без време. Тъжно е, когато толкова големи хора си тръгват толкова, толкова рано, каза президентът Петър Стоянов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.