Правят бижута от разтопена пластмаса в Парцал фест

Под небето

Материали за смет се превръщат в украшения в Цар Симеоновата градина

Image title
Вторият Парцал фест стартира в Пловдив на 15 септември. Ентусиасти ще превръщат материали за  смет в бижута, предмети за дома и бита, интериорни детайли в Цар Симеоновата градина, край Алеята с мечката. Творците, които ще участват ще покажат как се правят бижута, свещници и други предмети от разтопена пластмаса, как се плетат кошници от шишарки, саксии от полиетиленови торбички, купички от хартия или чанти от стари парцали и много други.

Събитието е инициирано от активни граждани и е напук на консуматорското мислене, защото организаторите вярват, че всички можем да купуваме по-малко, да използваме наличните си вещи по-дълго, да променяме предназначението им, да използваме естествени материали и  да живеем в хармония с природата. „Парцал фест“ ще даде   интересни  идеи   как  се осъществява  това  чрез ръчно изработените си предмети и бижута.  „Парцал фест“ не е просто занаятчийско изложение за авторски творения, в чието създаване е вложен устойчивият принцип, а среща за споделяне на опит, вдъхновения и убеждения за едно по-отговорно бъдеще, подчертават авторите на идеята.

„Парцал фест” се организира за втора поредна година, чиято идея  е да се
покаже на обществото  как  могат да  получат втори шанс  на отпадъците
и   да бъдат част от изкуството и бита ни. В предишното издание темата
беше основно рециклирането и повторната употреба на материали, но тази
година ще участват и автори, които са съпричастни към зелената идея и
устойчивия начин на живот. Подзаглавието е „Код: ЗеленО”, защото освен
творци на ръчно изработени произведения, тази година ще се включат и
екологични и природозащитни организации, които да дадат публичност на
дейността си.

Всеки посетител ще  има шанс  да се включи в множеството работилници и да създаде  сами нещо свое или пък да се включи  в турнир по скачане на ластик. Освен фестивал за споделяне на устойчиви зелени идеи, „Парцал фест” има и благотворителна цел – всички участващи даряват по 10 лева за Националния алианс за хора с редки болести, а Движението на българските майки ще набира учебни помагала за деца, лишени от родителски грижи. Animal Hope – Пловдив ще  има благотворителен щанд за бездомните животни.

Защо „парцал“?  Парцалът, според тълковните речници, е парче тъкан, което е протрито, износено, прокъсано, непотребно. Но  той  може да послужи за много други неща – да избършем праха с него, да изтъчем парцалена черга, да закърпим друга дреха, а ако съшием достатъчно парцали може да направим нещо напълно ново. Този смисъл е вложен и в името на събитието – непотребните наглед неща да се преобразят в истински съкровища.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.