Пловдивският университет е домакин на уъркшоп за световната финансова криза

Под небето

Пет университета от България, Гърция, Кипър, Ирландия и Великобритания създават академична мрежа, която проследява въздействието на кризата

От 8 до 10 септември Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на уъркшопа „Живот в кризата: всекидневен живот и превод“, посветен на световната финансова криза, съобщиха от Философско-историческия факултет на висшето училище.

Уъркшопът е част от проекта „Framing Financial Crisis and Protest: North-West and South-East Europe“ („Рамкиране на финансовата криза и протест: Северозападна и Югоизточна Европа“), в който усилията си обединяват 5 университета от различни държави: Университета на Никозия, Кипър; Университета на Лимерик, Ирландия; The Open University, Лондон, Великобритания; Университета по социални и политически науки „Пантеон”, Атина, Гърция; Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, България.

Целта на проекта е да се създаде академична мрежа, която да проследи въздействието на световната икономическа и финансова криза, както и различните й „прочити“ в различни контексти. Учените определят и какви са основните фактори за създаването на кризата и начините, по които я възприемат хората в различните краища на света.

Уъркшопът в Пловдив е петият и последен от поредица научни „работилници“. На него освен учени от петте университета, осъществяващи проекта, ще присъстват и представители на Медицинския университет в Пловдив, СУ „Свети Климент Охридски“, НБУ, Института за изследване на обществата и знанието към БАН, Българското национално радио, Британското училище в Атина, Института за социална антропология „Макс Планк“ в Хале, Германия, Университетски колеж в Дъблин, Дъблинския университет.

Първата научна „работилница“ по проекта е проведена в Кипър от 18 до 20 март 2015 г. Тя е под надслов „Участие, медийно представяне и финансовата и политическа криза“. Вторият уъркшоп се провежда в Лондон от 30 юли до 1 август 2015 г. Неговата тема е „Рамкиране на финансовата криза и протест: Натиск върху културната идентичност и гражданството“. В Лимерик от 24 до 27 ноември 2015 г. е организиран уъркшопът „Кризата и академизма (или) кризата в академизма“. В Атина, в периода 15-17 април 2016 г., се провежда уъркшоп, озаглавен „Модернизация и нация: Другата страна на историята“.

Споделете ни във:

1 thought on “Пловдивският университет е домакин на уъркшоп за световната финансова криза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.