Пловдивска митрополия не уважи поканата за молитвата за толерантност

Под небето

Сигурно е заради работния ден, обясни отсъствието на представител на БПЦ главният мюфтия

Да не говорим за лоши неща, отказа да коментира темата „Радикален ислям” Мустафа Хаджи

Българската православна църква не уважи поканата на Главно мюфтийство за участие в молитва за толерантност в Джумая джамия година след погрома й. Пловдивската митрополия нито прати свой представител, нито отговори в писмен вид на поканата. Техен е изборът да ги няма, коментира районният мюфтия Ерсин Ахмед. А първият човек в мюсюлманското вероизповедание у нас Мустафа Хаджи си обясни отсъствието на БПЦ на събитието с работния ден. Сигурно са ангажирани, не всеки има възможност да е тук, каза главният мюфтия. На молитвата присъства представителят на еврейския етнос в Пловдив, писмо изпрати почетният консул на Армения. Присъстваха турски дипломати, местни политици и народни представители. Днес се молим се за мир по целия свят, тъй като виждате какво става около нас. Днес показваме отново, че трябва да бъдем заедно, да се разбираме, да се уважаваме и да си помагаме. Никой няма полза от противопоставяне, каза Мустафа Хаджи. Да не говорим днес за лоши неща, отказа да коментира той темата „Радикален ислям”.  

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Ахмед Ахмедов заяви, че погромът на Джумая джамия точно преди една година не е забравен, тъй като огорчението е голямо. Но с днешното събитие бе даден знак как да се отнасяме един към друг. Огорчението не трябва да се превръща в реакция, коментира той. Поводът за погрома от миналата година- имотните апетити Главно мюфтийство, той определи като претенции в рамките на закона. Джамиите са собственост на вероизповеданието, подчерта той. Парковете и паркингите, за които то претендира, са били част от джамиите преди време. Няма ламтеж за имоти от наша страна, подчерта Ахмед.  

Споделете ни във:

2 thoughts on “Пловдивска митрополия не уважи поканата за молитвата за толерантност

  1. Ами каде е монсеньор Георги, ами къде е арменския поп, ами къде е англикнаския пастор, ами къде е равина? В мултирелигиозния Пловдив, номиран за културна столица, къде е кмета, ами областния управител, ами депутати от ДПС, БСП, ГЕРБ, КБ, къде са всички???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.