Пламен Кралев се състезава с изтребител в Крумово

Под небето

Пламен Кралев
Пламен Кралев
Един от най-успешните ни автомобилни пилоти Пламен Кралев ще се състезава със супермодерния изтребител МиГ-29 на юбилейното авиошоу БИАФ 2011 „Небе за всички”. Кралев ще е зад волана на болид от Формула 2 и ще настъпи педала до дупка на летището в Крумово на 3 септември. Според специалисти ще е много трудно да се предвиди резултатът от нестандартната гонка. Изтребителят достига скорост от 250 км/ч за малко над 500 м. Самолетът обаче не е проектиран за състезания на земята, неговата сила е във въздуха.
За болидът на Пламен Кралев няма точни данни за ускорението – те зависят от конкретните настройки на шасито и двигателя на автомобила за всяко състезание. Не бива да се подценява фактът, че колата е с шаси, разработено от тима на Williams F1. За разлика от миналата година, след сериозна работа в аеродинамичния тунел силата, с която насрещният въздух притиска автомобила към асфалта, е увеличена с 30%, а аеродинамичната ефективност е нараснала с 24%.
Това прави болидът на Пламен Кралев доста по-стабилен и бърз. Кралев ще разчита при ускорението и на един от най-високотехнологичните двигатели в моторните спортове. Благодарение на новия си турбокомпресор, 1,8-литровият мотор достига максимална мощност от около 500 к.с. в режим на overboost.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.