Под небето

Отиде си Валери Начев

Валери Начев (крайният в дясно)
Валери Начев (крайният в дясно)
След мъчително боледуване почина журналистът, публицист и книжар по призвание Валери Начев. Един от основателите на списание Страница, дългогодишен управител на Дома за книга, частен букинист, редактор във вестниците Марица, Хасковска Трибуна, Шипка. Отиде си един страхотен човек и верен приятел. Сбогом, Валерка!

Ето един от последните текстове на Валери Начев, открит в личния му блог в интернет:

Книжар. Това професия ли е?

– Извинете, казаха ми че при вас мога да намеря цвички, имате ли?
Този въпрос винаги ме стряска. Понеже показва че някой не е наред: или аз, или хората, които смятат, че книжарницата е място, където се продават цвички. Преди време в книжарница на колеги влезе човек да пита за тиксо и беше много разочарован да разбере, че там тиксо няма, а само книги. Услужлив посетител го упъти – ей там по уличката, зад ъгъла вляво има истинска книжарница, в която продават и тиксо, и всичко…
Би трябвало да съм щастлив човек. Имам семейство: двама сина – красиви и умни деца. Жена – образована, често мила, когато се усмихва дори e красива. По образование съм филолог, по професия – книжар. В единния класификатор на професиите няма такава професия. Аз обаче не намирам по-точна дума за заниманията си. И по-кратка. Завиждам ти, че имаш такова занимание – между книгите, казват често мои познати. Предимно жени, които предпочитат да поддържат романтическа представа за околния свят. Повечето от тях никога не купуват нищо повече от готварска книга /напр. “Класически супи” – 4.00 лв., или по изключение – „Пилешка супа за женската душа” – 14 лв./.
–  Как е бизнесът с книжки?
Това е мой познат, които се справя успешно с трудностите на прехода. Пита ме снизходително, не без симпатия. Труден е, казвам аз и започвам да разяснявам, че книгите са стока с ниска рентабилност и в замяна на това бавноликвидни; че са тежка стока, в смисъл че тежи много спрямо стойността си, сравнена с часовници, бижута, дрехи, диаманти, лекарства и пр. Пренасял съм, товарил, разтоварвал и подреждал книги с тонове. Не съм забелязал това да облагородява.
Продължавам да обяснявам, че книгата е и мръсна стока, в най-конкретния смисъл. Прахоляк от няколко вида – от хартията, от печатницата, от транспортирането, от складовете. Който си е имал работа с книги – знае.
И му говоря още, че от продажба на книги не се забогатява. Че трябва да се наблюдават хората, които излизат от книжарниците с книжка под палтото, която са пропуснали да платят. Че книгите се повреждат от много пипане и разлистване, пък няма как да се предлагат без да бъдат пипани и разлиствани. Разказвам му и за неколцина редовни посетители на книжарницата, родени малко след Първата световна, които обичат да идват рано сутрин и да разлистват книжки от стелажа с надпис “История”. Всеки път преди да разлистят страничка си плюят на пръстите.
Разказвам му, че някога, по времето когато токът беше евтин и поради това често го спираха, в Московския университет имаше специалност „Книгоразпространение”. Че дори познавам хора, които са учили там за книгоразпространители. Повечето от тях сега не разпространяват книги. Защо така, пита моят човек. Защо пък не, отвръщам му, щом шлосери стават заместник-председатели на комисията по култура в Народното събрание, сладкари – шефове на спорта, а заклети атеисти се кръщават на 50-годишна възраст? Явно така трябва, приказвам аз гладко, обаче разбирам че съм изпаднал в кофти ситуация. Като оня нашенец, който заминал в САЩ да поработи, започнал там нещо и на първия колега, който му рекъл усмихнато How do you do, взел да обяснява подробно как е, пък онзи вече бил подминал, защото това, оказва се, било само поздрав, нали така, куртоазна реплика един вид, а не въпрос.
Леко ме притеснява начина по който ме поглежда човекът отсреща, докато се въздържа да ме запита „Ами тогава за чий ти е такъв бизнес?”
И хубаво прави човекът, че се въздържа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина