Николай Пловдивски скочи срещу държавата

Под небето

Митрополитът раздели дори децата: Тези, които учат християнство , са по-добри от техните връстници

Image title
Николай Пловдивски скочи срещу държавата тази вечер в театъра, на конференция на учителите , преподаващи богословие, на която присъстваха куп митрополити, дошли с лъскавите си коли и телефони под тепетата за събитието. Там бяха вицепрезидентът на републиката Маргарита Попова, представители на местната власт воглаве с кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров. В прав текст пловдивският владика нападна Министерството на образованието и обяви: Не можем да разчитаме на държавата. Поводът за изказването бе отказът за въвеждане на християнско обучение в училищата. Ние така и не разбрахме причините. Ние сме против детската престъпност, не моралната, а християнската.
Image title
Министерството на образованието каза- няма. От кого зависи да са добре възпитани децата – не от Министерството на образованието, не от институциите на светската държава, а от църквата, каза Николай. И отново раздели българите на читави и нечитави. Малцина родители искат да се изучава религия в училище, а тези , дето искат, са най-добрите българи.
Тия, които учат християнство , са по-добри от техните връстници. Бог не работи с количествени понятия, а с качествени. Ако не учат Image title
християнство , дано да не е било прекалено късно, тя статистиката ще си покаже кой е бил правилният път, изказа се шефът на най-голямата епархия.

Почти никой не сподели атакуващия и същевременно твърде разделителен патос на Николай. Йоникий Сливенски каза: Дори едно отстъпление на морала притеснява човешката душа.

Image title
Маргарита Попова припомни в речта си за историческото начало на християнството, като спомена всички духовници и възрожденци. Тя наблегна на вярата като цяло и отбеляза, че българите са имали вяра и при лошите и добри времена, че сме дали на славяните книги да четат, че общество без вяра не е сплотено общество. Попова призна, че самата тя е сключила тайно и с риск църковен брак.Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.