МВР: Полицейското присъствие на литийното шествие

Под небето

Image title
Десетки служители на МВР бяха ангажирани с охраната на литийното шествие с мощите на родителите на Св. Богородица вчера, а повечето пловдивчани определиха полицейското присъствие в подножието на Стария град, Главната и храм- паметник на културата „Св. Марина“ като засилено. На всеки метър имаше представител на вътрешното ведомство в униформа. По улица „Отец Паисий“ бяха разпределени половин дузина моточенгета от специализираното звено Сигма. В двора на митрополската църква също имаше полицаи, които бяха на пост и пред затворената за миряните външна врата на православния комплекс. По време на шествието се появиха питания кой плаща за тази засилена охрана, какво предизвиква струпването на униформените на едно място, при положение, че става въпрос за православно събитие. Още по- учудени оставаха хората, които не знаеха за мероприятието, но виждаха множеството служители на реда.  Потърсихме ръководството на пловдивската полиция за коментар. От там категорично  ни отговориха, че не може да става дума за засилено полицейско присъствие.

Image title
Събитието бе охранявано с необходимите полицейски сили за обезпечаване охраната на обществения ред и безопасността на движението, в резултат на предоставената ни програма и издадено разрешение от Община Пловдив, както и на разпоредени задачи за изпълнение от ръководството на МВР и Главна дирекция “Национална полиция”. На тази база бе утвърдена разстановка на необходимите сили и средства за обезпечаване обществения ред и сигурността на гражданите. Тези мерки не могат да бъдат квалифицирани в никакъв случай като “засилено полицейско присъствие”. Ръководството на ОДМВР-Пловдив носи отговорността и е предприело необходимите действия за успешно изпълнение на задачата, каза за Под тепето зам.-директорът на полицията комисар Костадин Баков.  Той допълва, че за охрана на шествието са били ангажирани 10 служители на „Охранителна полиция“, които след финиша на шествието в „Св. Марина“ били редуцирани наполовина. Практика е в района на такова мероприятие да се съсредоточават и нарядите от патрулно-постовата дейност на съответната територия от града, което може би е направило впечатление, допълва Баков.
Image title
Разходът на полицията по охрана на това мероприятие не се отличава от ежедневния разход на полицейските органи по охрана на обществения ред и безопасността на движението в съответните райони. Силите и средствата на полицията се съсредоточават приоритетно на места с масово струпване на граждани или такива с повишен коефициент на престъпност. Въпросното мероприятие попада в първата категория, с оглед на което сме взели това решение за охрана. Полицейското присъствие в района на църквата “Света Марина”, в която са изложени за поклонение мощите на родителите на Св. Богородица, е изключително редуцирано и минимално, съобразено с необходимостта от обезпечаване на обществения ред, обяснява зам.-директорът на полицията. Дали е било така, преценете сами по снимките.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.