Медицинско гурме в Нощта на учените

Под небето

Проф. Костянев водещ на дебат за дълголетие

Image title
Студенти и преподаватели от Медицинския университет и УХТ ще представят традиционни, леко забравени, български храни и нормите за здравословното хранене в първото по рода си Медицинско гурме, което ще се състои в рамките на Нощта на учените на 28 септември. Представителите на двете висши училища ще демонстрират кулинарните си умения, а дегустатори на вкусните специалитети ще бъдат гостите на проявата. Като допълнение към блюдата специалистите от Университета по хранителни технологии ще поднесат колекция от селектирани вина.

Преди гастро събитието ще се организира шоу-дебат  „Ключът към активното дълголетие“, който ще води ректорът на МУ проф. Костянев. В него ще участват учени от различни области – медицина, социална педагогика, естетическо възпитание, биология, химия, ще спорят помежду си за силата на науката в борбата с остаряването и осигуряването на активно дълголетие на хората. В дебата, разделени в три отбора, ще се включат преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски” и МУ – Пловдив. Техни поддръжници ще гласуват в залата за най-добре представилия се тим, като за победител в нетрадиционното съревнование ще бъде обявен този отбор, който може да стане ангажиран лидер и да осигури грижи, активно остаряване и независим живот за хората до преклонната им възраст.

Посланията на Европейската нощ на учените са човешкото лице на учените, забавната страна на науката, събуждането на любознателността и състраданието у децата и подрастващите, излизането на учените в градска среда, умението да се зареждаме с емоции от музиката и изкуството, обявиха организаторите днес.

В Пловдив инициативата се осъществява от четири партниращи си висши училища: ПУ „Паисий Хилендарски”, Медицински университет – Пловдив, Университет по хранителни технологии и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това обясни на пресконференцията, организирана днес от  четирите университета, доц. Петя Бъркалова, зам.-декан на Филологическия факултет в Пловдивския университет и един от координаторите на проекта.

По утвърдена вече  традиция, съгражданите ни ще бъдат навигирани по „Пътна карта”, в която сме описани събитията, часа и мястото на провеждането им. Кулминацията е концертът на площада пред Община Пловдив „В ритъма на хората.

Споделете ни във:

1 thought on “Медицинско гурме в Нощта на учените

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.