Ликвидираха Белодробна с грозен скандал

Под небето
Под Тепето

Не всичко е бизнес, пари и борчове! Здравето е социална дейност, казаха служители на клиниката

Красимир Мурджев
Красимир Мурджев
Грозни, много грозни сцени се разиграха в днешните дебати за Белодробна болница, която бе ликвидирана от 28 старейшини от мнозинството в местния парламент днес. „Кудоглу“ остана в историята на българското здравеопазване с хамалски нападки, обвинения, крясъци „Мишки“ и изключително слаб политически предизборен цирк. Патакламата започна рано сутринта с протеста на синдикати, служители на болницата, граждани и рапъра Мишо Шамара, които освиркваха герберите заради намеренията им да затрият ключовото здравно заведение. По време на цялата сесия репортери кръжаха между този и онзи съветник, за да събират коментари по казуса. Заличаването на Белодробна е прибързано. С добро управление болницата може да се изправи на крака. Не правете грешка, призова хирургът от БСП Красимир Мурджев. А синдикалистите в клиниката добавиха, че лично кметът Иван Тотев им е обещал да спаси „Кудоглу“, а после им е дал гръб. Нарушавате волята на дарителя с това предложение. Какво ще правите с тази апетитна хапка, попитаха социалисти политическите си опоненти от мнозинството. Закриват, за да разпродават преди изборите, отговориха други опозиционери. Не всичко е бизнес. Има социални дейности в тази държава. Има неща, които трябва да се дотират от община или държава. Стига с тези приказки за пари и борчове. Здравето не е печалба, коментираха служители на Белодробна, които са на гилотината.

По време на дебатите в пленарната зала нещата излязоха от контрол. Първо Гиньо Матев излезе на трибуната и държа реч. Не е справедливо пловдивчани да финансират болни хора, които не са от нашия град. Това е функция на държавата. Но ако оставим така нещата, болницата ще трупа дългове. Да гласуваме в интереса на здравето на хората. Не бива специалистите от здравното заведение да бъдат махнати. Толкова ли са много кадърните лекари в България. Аз ще се въздържа от гласуване, каза Матев, но което гласува „За“ ликвидирането на „Кудоглу“. Илко Илиев от НИЕ поиска кметът Иван Тотев да присъства на дебатите. Редно е кметът да е тук, но той не дойде, размаха пръст войводата. Колегата му Славчо Атанасов поиска думата да бъде дадена на представител на синдикатите в Белодробна. Ганка Янева
Ганка Янева
Пред старейшините застана Ганка Янева. 35 години работя в Кудоглу. Съветници, не забравяйте изречението „По делата ще ви познаят“. Помислете за персонала. Не се създават лесно специалисти. Поставяте под дискриминация цял етнос от Столипиново, тъй като повечето от тях се лекуват в Белодробна, заяви Янева. Яшар Асан
Яшар Асан
Думата бе дадена и на Яшар Асан, който говори от името на хората в Столипиново. Аз ще ви говоря за морал. Днес Тотев трябваше да е на тази сесия. Много лесно е да рушиш. Недейте да имате Столипиново като разменна монета. Моля ви се като един бивш общински съветник да не ликвидирате Белодробна, каза Асан. Срещу думите му скочи съветникът от ДПС Бранимир Иванов. Той се обърна към противниците на задраскването на болницата с думите: „Протестирайте, но не давайте думата на хора, които не са наясно със себе си и са аутсайдери“, заяви Иванов, визирайки Асан. Последният скочи като ощипана булка с репликата към Бранимир: „А ти наясно ли си, бе?”. В крайна сметка депесарите се въздържаха, като така отново не дадоха гръб на негласния си коалиционен партньор под тепетата.

След тази пламенна закачка дойде ред на хирурга от левицата Красимир Мурджев. Останах с впечатление, че Белодробна се е оздравила. Защо тогава да я закриваме. След като го сторите дали ще имат възможност останалите лечебни заведения да поемат пациентопотока, попита Мурджев управляващите. Недоумение буди фактът, че 94 човека няма да работят там и тези специалисти трябва да бъдат уредени да практикуват професията си в останалите общински здравни заведения, завърши хирургът.
От Съюз за Пловдив също бяха против ликвидирането на Кудоглу. Николай Радев от Коалиция за Пловдив каза, че тази болница умишлено се води до фалит. Закрихте две училища. Едното се казва Христо Смирненски, умрял от туберкулоза. Сега ликвидирате и здравно заведение, грижещо се за туберкулозно болни, завърши математикът. Гошо Къчков от ГЕРБ контрира, че в Белодробна няма тоалетни на втория етаж. 21 век няма как да лекуваме болни, където няма елементарни хигиенни помещения.

Кметът Иван Тотев, който по-рано дойде на сесията каза мнението си за Белодробна. Това лечебно заведение има ясна визия и тя е да бъде преместена в УМБАЛ „Св. Георги”. Проблемът на Кудоглу е повече от 10 години. Част от специалистите ще бъдат прехвърлени в Университетска, други ще бъдат съкратени, но общината ще помисли за тях. Ние не закриваме болницата, а дейностите й ще бъдат изпълнявани от УМБАЛ „Св. Георги” с много по-модерна техника. Задълженията й са 4,5 милиона лева, аргументира се градоначалникът. След което благодари на директора на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов за свършената работа по казуса с Белодробна.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.