Под небето

Китайци искат да изградят цял нов икономически град край Пловдив

Инвеститори от побратимения китайския град Шенджен желаят да изградят цял нов икономически град  близо до Пловдив. Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство „Един път, един пояс” (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната. Намеренията на китайците бяха разкрити на среща с зам.-кмета Розалин Петков, Чангцинг Джанг, президент на департамент „Китай“ в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Чен Зонгжан, председател на холдинг „Портър Сити”, Тян Ксиянг, вицепрезидент, инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД  – дивелъпър на Тракия икономическа зона и г-жа Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Китайците са избрали България и най-вече регион Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство. В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес .

„Ние вече имаме опит в подобни отношения, тъй като в Тракия икономическа зона имаме 100 фирми от 28 държави от цял свят”, сподели Розалин Петков, който уточни, че тук е правилното място за инвестиции, тъй като Пловдив е индустриален, икономически и логистичен център за България.

Холдинг „Портър Сити” е основан през 1994 и е участвал в 120 проекта в цял Китай, като в момента има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си.

След посещението си в някои от местата в Тракия икономическа зона представителите на китайския холдинг определиха  Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. Те заявиха, че на база платформата за обмен „Един път, един пояс” могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и разбира се Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Чен Зонгжан сподели, че се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и да получат пълното съдействие на Община Пловдив, както и на българската държава.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина