Катуница в един глас: Няма да забравим, няма да простим!

Под небето

Почетоха Ангел и Павел три години след събитията в селото

До тук ни докараха- да живеем за и около гробовете на децата си, констатира мрачно Гагарин

Няма да забравим, няма да простим! Така, мощно, силно и абсолютно категорично Катуница почете паметта на Ангел и паметта на Павел, загубили живота си в събитията в селото преди точно три години. Традиционното вече събитие отново се проведе на стадиона и отново събра катунци, привърженици на най-големите футболни отбори, рокери, хора от Пловдив и Стара Загора, съпричастни с драмата на близките на двете момчета. На открито бе отслужена панихида за упокой душите на Ангелчо и Павелчо. Всички запалиха по свещ и сведоха глави пред жертвите на пожара в Катуница, който щеше да възпламени цялата държава. Днес бе открит нов паметник близо до гробовете на момчетата, които отново бяха отрупани с цветя. Проведе се демонстративен футболен мач, деца играха народни танци, а хората от селото посрещнаха от сърце гостите си със скромен обяд.

Майка Ваня и бебето СофияНай- споменаваният човек на днешното събитие бе малката София- първа братовчедка на Ангел Петров. Бебето на Веселин Христов и половинката му Ваня спеше спокойно в гърдите на майка си, докато някои обяви на микрофона, че тази добра вест кара всички да повярват в новото начало. Тъй като досега в справедливостта не повярвахме, отбеляза Стоян Тютюнаров- Гагарин.  Нищо не се е променило, няма и да се промени. Времето не лекува, само задълбочава болката, каза таткото на Ангел- Атанас Петров.

Деца правят венците за лобните места на Ангел и Павел, съветвани от заминаващия за Англия Радослав ПетровТри гигантски раници с тежест тегля след себе си в тези три години. Опитваме се да се справим, но не успяваме. Нищо не може да е същото. Детето ми го няма, аз присъствам само телом, духом съм с него някъде, на по-хубаво място, каза през сълзи Райна, майката на Павел Толев. В момента освен всичко, тя търси работа.

Това е надеждата ни, нищо друго. Искаме да я отгледаме с цялата любов на света тук, но не знаем дали ще се случи. Младите хора продължават да напускат страната ни, а това е най-страшното. Държавата просто я няма никъде, каза Веселин Христов.  Таткото на две прекрасни дечица Радослав Петров потвърди думите на Веселин, като разкри, че стяга куфарите за Англия. Щеше ми се да остана тук със семейството си, но наистина не мога да си го позволя. Не мога да предложа никаква сигурност за децата си. Не искам да си помислям, че ще мизерстват, без качествено образование, без възможности за реализация. Гмуркам се в неизвестното, но рискът е малък, защото няма какво да губя. Оставям тук една заплата от 300 лева. Как се гледат две деца с 300 лева заплата. Но не това е най-важното. Най- важното е, че не съм сигурен, че можем да опазим децата си, защото държавата не ги пази. Тя гони хората си. Защото я няма никаква, обясни Радослав.

Който даде ценни съвети на децата на Катуница как сами да направят паметните венци, които ще бъдат оставени на лобните места на Ангел и Павел на 23 и 24 септември, когато в селото отново ще има шествия със свещи. До тук ни докараха, да живеем за и около гробовете на децата си, тъжно погледна към венците Стоян Тютюнаров.Таткото на Ангел- Атанас Петров    

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.