Калдъръм оживление- римляни, възрожденци, Ути и Бай Григор

Под небето

Image title
Пъстро празненство съживи Стария град

Актьор раздава вестници, силно мотивиран от желанието си хората да научат старата новина. Васил Караманлиев нададе гръмко глас, заблъска тъпан, метнат на тумбака му, и придружен от малките си вестникарчета раздаваше ретро информационни книжа. Ако искате догодина да разберете какво се е случило днес, имаме полуздрав вестник, вземете си. Това беше една от щурите реплики на основателя на театралното ателие Чарли. В колонка и с шапки от вестник целият антураж се забавляваше в празничния ден.

Image title
През това време с файтон, фусти, капели и облекла от Възраждането и Римско време започна шествието по случай празника на Стария град. Началото бе дадено от площад “Стефан Стамболов”, където кметът на Пловдив Иван Тотев откри културното мероприятие. После той тръгна заедно със стотиците участващи в празничния фест. На файтона аристократично бяха се настанили директорите на Драматичния театър и Кукления театър Кръстьо Кръстев и Виктор Бойчев. Колоната към Стария град се поведе от мажоретки, а след тях плътно ги следваха духов оркестър, файтонът, калдъръм коконите и аристократките. Първата спирка на шествието беше Римския стадион. Там всички спряха да чуят речта на римския пълководец, в ролята Симо Алексиев, към кмета. После тълпата се отправи към Стария град, където спирка на шествието бе до бариерата на ул. Съборна.

Image title
Там кметицата на Централен Райна Петрова и шефката на Старинен Пловдив Амелия Гешева посрещнаха гостите. Директорката приличаше на типична градска дама от началото на 20 век. Оттам колоната потегли към лапидариума, където бе кулминацията на тържеството. На входа на църквата Св. Константин и Елена, кметът бе посрещнат от ромски оркестър, който го отведе до любимия български готвач Ути Бъчваров, който даде старт на филебилийските гозби. Кметът опита от някои манджи, а възрастна жена от клуб “Блага дума” го почерпи с арменския специалитет кешкек и захаросана праскова. Тотев заяви пред всички, че любимите му ястия са мусака и домати с ориз. Накрая на обиколката си, градоначалникът опита и глътка асеновградски мавруд. Дадоха му още тарелка с домашно приготвено цедено сирене, кашкавал и луканка под зоркия поглед на царя на коктейладжиите бай Григор.Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.