И българската роза се присъедини към „Купувам българското“

Под небето

Производители на парфюмерия и козметика у нас стават партньори на инициативата на БНТ 2

Нови български компании стават част от мащабната кампания „Купувам българско“ на БНТ 2. Новината за присъединяването на асоциацията, която обединява най-големите производители на етерични масла, парфюмерия и козметика у нас.

След асоциациите на хлебарите, сладкарите и производителите на млечни продукти и екоторове, Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК) подкрепи родолюбивата кампания на националната медия, за да призове потребителите да заложат на качествените български стоки.
Асоциацията обединява 91 компании-производителите и търговци на етерични масла, парфюмерия и козметика, а нейни асоциирани членове са Университета по хранителни технологии, Института по обща и неорганична химия към БАН, Института по розата и етеричномаслените култури, Държавна лаборатория „Българска роза“ ЕООД и „Линдек България ООД. По данни на асоциацията, към момента българска козметика се изнася в над 65 страни, а потребителите все повече се ориентират към купуването на качествени родни натурални продукти.

„Приветстваме инициативата „Купувам българско“, защото това е кампания с адрес към всички – потребители, производители, търговци, медии. Тя е призив  да избираме стоки родно производство, да сме коректни партньори, заяви инж. Димитър Георгиев, председател на Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“. – Вярваме, че тази кампания ще помогне на местния бизнес, ще допринесе за развитие на икономиката ни. Не на последно място тази кампания е предизвикателство с патриотичен привкус, което още повече засилва желанието на членовете на Асоциацията да работят за нея, за да може стоката от родните производители да стига по най-бързия начин до потребителя“.

Присъединяването на този бранш към „Купувам българско“ е важна крачка в популяризирането на марковите родни продукти, защото, както е известно, българското розово масло е един от най-популярните и познати символи на България по света. По традиция розовата кампания у нас ще стартира след Гергьовден и ще продължи до средата на юни. По данни на асоциацията, в България има близо 38 000 дка розови насаждения, а в Розовата долина работят 42 дестилерии за розово масло. То е основна съставка на най-прочутите и търсени парфюми у нас и по света.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.