Хлапета учат грънчарството на центъра

Под небето

Балканският панаир на занаятите е в разгара си. Десетки майстори показват чалъми и потайности на импровизираната чаршия край Римския стадион, а посетителите се дивят на сръчността им вече втори ден. Най-живото място днес следобед бе още началната спирка, отдясно. Там ще срещнете грънчар, овалващ по традиционен начин купи, вази, буренца. Весели хлапета се амбицираха да се научат да работят с глината и да отнесат собственото си произведение вкъщи. За секунди се изви дълга опашка пред професионалиста Митко, който им показа основните трикове в занаята. Децата използваха ръцете си като инструменти, което е и основното при създаването на съдове по този начин.
Сега да го слагаме ли във фурната, пошегува се бащата на Катерина. Да изсъхне и е готово да го шари, каза учителят Митко.
Някои от децата се страхуваха и затова пък в съседство от древното занаятчийство имаше рисуване на фолклорни мотиви и къщурки върху дървени лъжици.

Споделете ни във:

1 thought on “Хлапета учат грънчарството на центъра

  1. Да бяхте попитали как се казва детето преди да пишете глупости. Явно в България журналистика означава да снимаш нещо а после да съчиниш текст който да пасва на снимката.
    За пореден път ме убедихте, че публикациите на българските медии са съчинения свободен стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.