Химическия факултет на ПУ получи почетен знак и диплом

Под небето

 

Отличието връчи лично ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов, честват 55 години обучение по химия и 25 години от обособяването на факултета като самостоятелен

Почетния знак на ПУ „Паисий Хилендарски” и диплом за принос в развитието на химическата наука и образование връчи днес ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов на декана на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Тържественото отличие бе дадено по време на откриването на 10-ата Научна конференция по химия с международно участие (10СС), с която ХФ отбелязва 55 години обучение по химия в университета и 25 години от обособяването си като самостоятелен факултет. Форумът се провежда днес и утре, 10 и 11 октомври, в Парк-хотел „Санкт  Петербург“.

Химическият факултет е един от най-малките в Пловдивския университет, но е уникален. Във всички рейтингови класации той заема четвърто място, което показва, че е устойчив и на професионалния пазар, каза проф. Козлуджов. Химията няма граници, затова наши преподаватели и студенти работят съвместно с учени от целия свят, каза по време на откриването деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Той припомни факти от най-ранните години на Пловдивския университет, когато амбицията на преподаватели е дала старт на много международни колаборации. За изминалия период Химическият факултет е дипломирал 4203 специалисти. Той е сред  най-силните в научно отношение звена в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, със значима и разпознаваема научна продукция и висок международен престиж, заяви доц. Кметов. Факултетът развива активна научно-приложна дейност в услуга на бизнеса и компаниите в региона, не само като образователен, но и като експертен център, подчерта деканът.

Понастоящем Химическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ обучава най-голям брой студенти химици у нас, въпреки проблемите със старата сграда (бивш тютюнев склад), в която се помещава. От една година има изготвен идеен проект за нова функционална сграда, но осигурени средства за нейния строеж няма, припомни деканът.

Длъжни сме да създадем достойна работна среда за обучение и изследователска дейност на нашите студенти и преподаватели, заяви доц. д-р Веселин Кметов. Решимостта на преподавателите във факултета, които дариха средства и учредиха фонд за строеж на новата сграда, подкрепата от ръководството на Пловдивския университет, от регионалния бизнес, както и предстоящите участия по проекти в ОП НОИР, ни дават повод за оптимизъм, че Химическият факултет ще се развива и модернизира като национално значима академична институция. Следваме традициите и мечтаем за нашето бъдеще, каза още деканът на Химическия факултет.

Над 200 участници присъстват на престижната конференция, на която лекции изнасят изтъкнати учени от Великобритания, Австрия, Испания, Монако, Турция. Предвидени са 8 пленарни доклада и други 27 в три паралелни секции. Постерните презентации са 87, допълни доц. Кметов. Той уточни, че конференцията е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания” по проект ДПМНФ 01/14.

Спомоществователи са „Международен панаир – Пловдив” АД и Парк-хотел „Санкт Петербург”, а спонсори на събитието са фирмите  „АСМ2”,  „Алименти”, „ФОТ”, „СофЛаб”, „ТЕАМ”, „Метром”, „Медицинска техника” и „ПроЛаб”.  За тях организаторите са предвидили щандове и фирмено изложение по време на конференцията. На мероприятията след научната програма ще присъстват настоящи и бивши дейци на факултета. Поканени са и официални гости от други факултети, висши училища и местната администрация.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.