Военният клуб със сметки в банката на Фуат Гювен

Разследване

„Търговска банка Д” обслужва „Военни клубове и военно-почивно дело“ от времето на Орешарски

104 мероприятия са се провели в ДНА от началото на годината

Близо 75 хиляди лева е инвестирало Министерството на отбраната в сградата на площад Централен в последните две години

260 лева. Толкова ще ви струва да ангажирате сценичната зала на Военния клуб за два часа, като в цената влиза и озвучаването. Това установи проверка на Под тепето. Банковата сметка, на която трябва да преведете парите, е в „Търговска банка Д” АД, бившата Демирбанк. Една от най-малките кредитни институции в банковия сектор у нас е собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен.

Гювен развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия. Ето какво пише Капитал през 2006г: „Публична тайна е, че в последните години бизнесменът се ползваше с протекциите на ДПС. Неофициално се смята, че той също влиза в обръча от фирми, които подпомагат финансово партията на Ахмед Доган. Твърди се, че лидерът на ДПС е личен приятел на Гювен. Така или иначе е факт, че именно след влизането на ДПС във власт¬та през 2001 г. бизнесът на Фуат Гювен започна да нараства с бурни темпове. Негови фирми бяха победители в редица приватизационни сделки. Чрез различни свои дружества Гювен успя да изкупи пос¬ледователно осем ВЕЦ-а. Фирма на Гювен наддаваше и за покупката на последния държавен магазин за безмитна търговия „Калотина Балкантурист“, но беше изместена от „Трансимпекс“, зад която стои собственикът на „Нове холдинг“ и ЦСКА Васил Божков. Гювен беше спряган и сред потенциалните купувачи на „Балканкар Средец“. Негов е и бургаският завод „Елкабел“, който беше купен на фондовата борса от „Ем Джи корпорация“ за 9.75 млн. лева. Турският бизнесмен е собственик и на фирмата „Аидатур“, която притежава два безмитни магазина на Капитан Андреево и един на Ново село, както и няколко хотела. Изглежда, бизнесът на Фуат Гювен се е разраснал дотолкова, че по-нататъшното развитие на големия брой фирми не може да става без наличието на банка”.

Попитахме Министерството на отбраната откога ведомството има сметки в „Търговска банка Д“, на какво основание и след каква процедура е била избрана обслужващата кредитна институция? Става въпрос конкретно за сметката на отдел „Военни клубове – Южен“, към които се води и нашето бивше ДНА. Оказва се, че сметката на Териториален отдел –Пловдив в „Търговска банка Д“ е открита на 20.05.2014 г. Или докато държавното управление е в ръцете на модела КОЙ- кабинетът на Пламен Орешарски, дирижиран от ДПС. Близо два месеца след разкриването на сметките правителството, което извади хората на улицата в безпрецедентни едногодишни протести с избора на Пеевски за шеф на ДАНС, падна от власт.

Министерството на отбраната, като първостепенен разпоредител с бюджет, има единна сметка в БНБ. Второстепенните разпоредители с бюджет, сред които и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, сами избират някоя от търговските банки, в които могат да разкрият бюджетни сметки, чрез които да осъществяват дейността си. Изборът на банка става по инициатива на второстепенния разпоредител с бюджет. Задължително условие е избраната банка да е включена в списъка с търговски банки, с които Министерството на финансите има сключен договор за обслужване на бюджетните организации. „Търговска банка Д“ е включена в този списък. ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, като второстепенен разпоредител и самостоятелно юридическо лице, е избрало за обслужваща банка „Търговска банка Д“. Съгласно утвърдената практика, изборът на обслужващата  банка е утвърден и от страна на Министерството на финансите. Следва да се отбележи, че изборът на обслужваща банка не е окончателен. При определени обстоятелства и след съгласуване с Министерството на финансите се дава възможност за смяна на обслужващата банка, като инициативата за смяна е от страна на второстепенния разпоредител с бюджет, който прави аргументирано предложение за исканата промяна. Второстепенните разпоредители и разпоредителите с бюджет от по-ниска степен имат само бюджетни сметки и не могат да имат влогове, е коментарът на Министерството на отбраната по казуса.    

Попитахме ведомството и за подробностите около самия Военен клуб, след първия ни материал по темата от миналата седмица, относно състоянието на базата. От МО разкриха, че последните инвестирани средства за ремонт и поддръжка са от 2015г.  През месец юли са извършени ремонтни дейности на покривни площи на сградата на Военен клуб, които включват цялостна подмяна на покривното покритие и водоотвеждане, както и вътрешни ремонтни работи за отстраняване на щети от течове в някои помещения. Стойността на ремонта е 51087,34 лв. с ДДС. През месец декември 2015 г. – месец януари 2016 г. е извършен основен ремонт на санитарните възли на първия етаж на военния клуб, при който са подменени изцяло стенните и подовите покрития и санитарното оборудване на помещения, както и ВиК инсталацията към тоалетните. Ремонтирано е и фоайето пред санитарните възли. Стойността на ремонта е 24983,26 лв. с ДДС, отговарят от МО.

От ведомството допълват, че Ръководството на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ разполага с информация и е запознато със състоянието на Военен клуб- Пловдив. Това се осъществява чрез ежемесечни отчети, които дават сведения за всички дейности, провеждани в Клуба, както и за състоянието на материалната база.
Към настоящия момент цялостната реализация на дейностите и поддръжката на военния клуб се изпълнява от осем служители. Реализират се и се организират изключително разнообразни мероприятия и събития, развива се активна творческа и родолюбива дейност. Голяма част от мероприятията са свързани с дейността на Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, предоставят се зали и мултимедия за реализиране на редица обучения на служители от министерството и нейни структури; съвместно с военните формирования се организират и се провеждат чествания на професионални празници и се отбелязват важни исторически събития; предоставят се помещения на военно-патриотични съюзи и се организират съвместни мероприятия с тях; организират се и трудови борси, съвместно с дирекция „Бюро по труда – Пловдив“; дейност развиват редица творчески формации, като в тях обучението и участието за служители към Министерство на отбраната и подчинените й структурите, както и за членове на техните семейства, е безплатно и приоритетно.  През 2016 г. са осъществени 64 мероприятия, свързани с дейността на Министерство на отбраната и структурите й. Извън тези дейности са реализирани и  40 други мероприятия и събития от външни на системата на отбраната лица, които се провеждат срещу заплащане за ползване на зали и техника, регламентирано в нормативни документи, съгласно действащата нормативна уредба, информират от Министерството на отбраната.  

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Военният клуб със сметки в банката на Фуат Гювен

  1. 2016ta – okolo 287 dni sa izminali, samo 40 meroprijatija (sreshtu zaplashtane) za vanshni liza na Sistemata – losh finansov resultat za exploatazijata na tazi sgrada!!!!!!! Raznoskite za Remonti pokriti li sa? ….. primerno 8 chasa x L 260 x 40 meropr.= ? Za 8 sluzhetelja – losha performancia-management…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.