Под небето

ГД БОП се разпорежда на радиа и телевизии да подписват с ПРОФОН

Държавата се меси в отношения между частни дружества, алармират собственици на медии

Image title
Масови проверки на Главна дирекция за Борба с организираната престъпност тръгнаха из радиостанции и телевизии в страната, научи Под тепето. Причината за “гостуването” на антимафиотите по електронни медии е доста интересна- служителите на реда разпореждат, при това писмено, на собствениците да подписват договори с частното дружество ПРОФОН. Това се случва само месец след като започна кампанията на Сдружението на българските радио и телевизионни оператори АБРО за промяна в закона за авторските и сродните права, след като на практика се изчерпаха всички възможности за преговори между операторите и дружеството. За сега органите на ГД БОП проверяват предимно малки и средни частни оператори в градовете Пловдив, Русе, Севлиево, Пазарджик и други.
Не е ясно на какво основание ГД БОП иска от частни медии да подписват договори с други частни фирми, коментират собственици на радиа и телевизии.
В знак на категоричното си несъгласие с агресивната политика на ПРОФОН, липсата на доказателства за представителната функция и права на дружеството, както прекомерно високите такси определени монополно от ПРОФОН,   в началото на годината радиостанциите и телевизиите започнаха кампания за промяна в законодателната уредба и отказаха да подписват договори докато не получат гаранции за легитимността на представяния репертоар и адекватни на икономическата обстановка тарифи. Според запознати от бранша, тарифите на ПРОФОН за излъчване на интернет радио в България са по-високи отколкото в Германия и Щатите.
Под тепето разполага с Разпореждане на полицейски орган, пратен до собственик на малко местно радио. То е подписано от инспектор от Териториално звено на БОП. В документа се разпорежда на медийния бизнесмен в срок от 14 дни да уреди взаимоотношенията си между радиото му и ПРОФОН. В точка две от разпореждането се иска след изтичане на срока в БОП да бъдат пратени заверени копия на документите, надлежно подписани и подпечатани. Разпореждането е от преди няколко дни. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина