Френският посланик: Демокрацията често създава чувство на неудовлетворение

Под небето

Има правителства, по-лоши от други, каза дипломатът

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан покани Под тепето на протест в родината си

Image title
Изключително дипломатично коментира събитията в държавата новият френски посланик днес. Той гостува в областната управа тази сутрин и след 30-минутна среща с губернатора Венцислав Каймаканов отдели време на медиите за няколко въпроса. Разговорът с Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан започна от Под тепето с въпрос как би коментирал случилото се на жълтите павета миналия ден и дали гледката бе нормална за страна от ЕС. Посланикът помоли да отговори на френски, въпреки че Image title
владее отлично българския, а всъщност включи на традиционен дипломатичен сленг, с който запази неутралитет.
Аз съм от месец и половина в България, наблюдател съм, не съм пряк участник, не мога да давам оценки, подчерта французинът. Той уточни, че вече се е срещнал със студентите, окупирали СУ, тъй като е имал лекция там. Дипломатът каза, че посланието Оставка в лозунгите на протестиращите ограничава исканията им. Подобни събития в моята страна се случиха миналата седмица, когато имаше протести в западната част на Франция. Недоволството бе срещу въвеждането на данъчна пътна такса, задържани бяха хора, допълни Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Демокрацията често води до липса на удовлетворение, защото тя никога не е достатъчна, каза още посланикът. Той добави, че всеки гражданин може да избира своята съдба в условията на демокрация и често политическата дейност води до чувство на неудовлетвореност. А и някои правителства са по-лоши от други, уточни той.

Дипломатът дебело подчерта, че предшественикът му не е декларирал подкрепа за протестиращите. Всички във Франция бяхме учудени, когато българите излязоха на улицата заради избора на г-н Пеевски за шеф на ДАНС. Моят предшественик се е срещал с протестиращите, но мисля, че не е подкрепил никого в тази ситуация, тъй като не може да участва в политическия живот на страната ви и да взема позиция, каза Лапер дьо Кабан. На въпрос на Под тепето „Все пак не е ли прекалено хиляди полицаи да потушават напрежението, а политиците да бягат от задните входове на парламента?” посланикът отговори така: „Каня ви на протест във Франция!”.

Той каза още, че родината му не е против влизането ни в Шенген. И че не се притеснява от създаващата се националистическа партия у нас, тъй като такива формации има във всички страни.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.