Фернандо Алварес Буска за ЕСК: Гласът на гражданите трябва да се чува, да участват във вземането на решения

Под небето

Малки проекти в Сан Себастиан са финансирани на 100%, след решения на комисия от обикновени граждани

Важно да се достигне до публика на всички нива, в кварталите, хората да се почувстват част от събитието, смята испанецът

Не бива да се прекалява с проектите, да се правят събития само за бройката

Теодор Караколев

Фернандо Алварес Буска е маркетинг директор на „Сан Себастиан 2016“ – Европейската столица на културата. Той пристигна в Пловдив по покана на колегите от „Пловдив 2019“ във връзка с форум, свързащ туризма и проекта ЕСК, като се срещна с туроператори и други експерти в областта в ГДК „Борис Христов“. Ден след форума, той разказа за читателите на Kapana.bg детайли от изминалата година в Сан Себастиан, трудностите, пред които са се изправили, свързани с баските, испанските културни наслагвания и проблеми, за проекти, с които се гордее, промените, настъпили в процеса на изпълнението и други теми:

Европейска столица на културата е един голям и дългогодишен проект, който се променя по време на подготовката. Както казахте пред медиите, екипът трябва да се придържа към Апликационната книга – до каква степен вие се придържахте към нея и каква част от проектите успяхте да изпълните?

Европейска столица на културата е голямо събитие, което е свързано с много информация. Аз често питам, например в Пловдив, дали хората, журналистите са чели Апликационната книга. За съжаление хората често очакват информацията да дойде до тях, вместо те да я потърсят.

Както всеки избран град, и ние в Апликационната книга ние си представихме програмата и бяхме избрани заради нея. Може би имахме около 100 проекта в книгата. Някои от проектите включваха по много събития в тях – накрая направихме много събития. Да, в този процес, който е 5-годишен, някои първоначално планирани проекти имаха проблеми с финансиране, или не може да се намери организацията, която да ги изпълни, или може би причиниата да бъде създаден този проект вече я няма.

В края на краищата може би изпълнихме около 85% от проектите в Апликационната книга. Но също направихме и много нови, които първоначално не бяхме програмирали. Накрая нашата програмата беше с много, много, много проекти. Имаше много хубави проекти. Ако се погледнат проектите, някои са хубави, някои са средно хубави, някои изобщо не стават. Ако правиш твърде много проекти, вземаш ресурси от по-важни неща, от някакви други проекти. Важно е да се прави баланс. ЕСК е едногодишно събитие, имаш време да правиш много проекти, но е интересно да правиш баланс между нуждите на града и какви са ресурсите, които имате.

От гледна точка на маркетинга, какви бяха основните проблеми при възприемането от хората – дали го виждаха като нещо, което ще им е от полза или бяха по-критично и негативно настроени?

Сложно е да се отговори. Когато създавахме програмата, знаехме, че имаме 1 година, 52 уикенда. Ясно е, че се концентрираш върху уикендите, но след това – дали се концентрираш върху активности през лятото, насочени към туристите; или се насочваш към местните – към останалите сезони – пролетта, есента, зимата. 

Също трябва да имаш предвид, че някои проекти са за деца, други са за възрастни. Ние се опитахме се да запазим баланс между всички зрители. Накрая някои хора откриха това, което искаха и харесваха проектите, но някои не ги харесаха. Но според мен постигнахме баланс между ресурсите ни. Никоя публика не остана без събитие, стигнахме до всички групи хора.

Каква част от проектите се случиха в центъра на Сан Себастиан и каква в кварталите на града?

Най-големите проекти, разбира се, бяха в центъра. Но идеята на програмата ни беше да бъде насочена не към туристи, а към местните хора. Нашата цел беше да балансираме между всички части на града, а дори и на региона и страната. Вашето мото „Заедно“ е хубаво, защото явно е насочено към пловдивчани. Не бива да се концентрирате само в центъра, но да има събития и в кварталите, хората да се почувстват важни, да се почувстват част от събитието.

Цялото интервю четете в KAPANA.BG.

Споделете ни във:

1 thought on “Фернандо Алварес Буска за ЕСК: Гласът на гражданите трябва да се чува, да участват във вземането на решения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.