Църква-паметник на културата пада с „благословията” на Николай Пловдивски

Под небето

„Св. Георги” в Черноземен в критично състояние след отказа на митрополита да я реставрират с европейски пари

Иво Дернев

Плаче! Черквата ни плаче! Това писа Под тепето в края на март тази година, когато ви запознахме с проблема с падащия храм-паметник на културата „Св. Георги” в Черноземен. Към днешна дата, близо девет месеца по-късно, състоянието на църквата вече е меко казано критично след дъждовете през годината. Това се случва благодарение единствено на Николай Пловдивски, който стопира реставрацията с отказа да подпише договора с фонд Земеделие за отпускане на 700 хиляди лева европейски пари. Мотивът му-  цифрата е завишена. Резултатът- единствената черква на хората в Черноземен и паметник на културата от историческо значение е пред падане. Безхаберието ще унищожи и иконите на баш майстора Георги Данчов, и великолепния иконостас, красивия купол. И вярата на хората в селото, разбира се.

Парите за реставрацията бяха загубени завинаги, ситуацията с църквата е страшна. Заради лошото време през годината пукнатините зейнаха още повече, цялата конструкция допълнително се компрометира. Сигурно няма да оцелее дълго, оплака се пред Под тепето кметицата на селото Тоня Христозова.  

След като отказа „Св. Георги” да бъде реставрирана с европейски пари и одобрен от Паметниците на културата проект, митрополитът заявил, че той щял да се оправя с църквата. Щял да стори нещо. До този миг обаче действие в посока съхранението на черквата и реставрирането й няма от страна на митрополията. Хората в селото вече са загубили надежда, че такива въобще ще има. Чакат църквата им да се срине, а с това всички да загубим още една културно- историческа ценност. Тя е оцеляла 180 години. Преживяла е и набези на турците през 70-те години на 19 век. Както е тръгнало обаче няма да надживее едноличното управление на Николай Пловдивски.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Църква-паметник на културата пада с „благословията” на Николай Пловдивски

  1. Подобно нещо да съжаление се случи и с православната църква в Калояново. След две години приготвяне на документи и кандидатстване за средства митрополит Николай спира проекта пред самия финал. Вероятно поради някакви подобни мотиви, а най-вече поради завист, егоизъм и желание за контрол и подчинение. Само послушните получават пари в пловдивската метрополия. Жалко, много жалко…

  2. А каква ли е позицията на Синода по въпроса? Последно когато питах за сходен случай ми се озъбиха оттам и нищо. Грехота е да сринеш храма , на който служиш заради придавани важности и егоизъм. Е как после хората да вярват? Аз тоя поп бих го напсувал и наплюл – това заслужава. Революция и в държавата, и в църквата е крайно наложителна, за да не се заличим съвсем скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.