Череп без торс откриха край Пощата

Под небето

Image title
След двата скелета, на които попаднаха археолозите от екипа на Елена Кисякова край Пощата, преди ден те попаднали и на череп, чийто торс обаче така и не бил открит. Поне засега. Намерените скелети са от късни християнски погребения, след като животът в този квартал е свършил. Това е в периода 12-13 век. В момента продължава работата по двата скелета и самотния череп с цел установяване на пола и възрастта им. Данни, че тази подземна част е била гробница няма, обясни Кисякова. Средновековният пласт се оказа с дебелина повече от метър, както предположи Дянков, с усмивка припомня думите на финансовия министър арехеоложката. Всъщност се оказва точно метър и двайсет.

Image title
Интересното е, че изненадващите новости са открити при разширяване на терена на разкопките. По план е имало проект с определени площи, но в последствие те били увеличени. Тази находка амбицира г-жа Кисякова да разшири границите. Тя очаква да се появят магазини от античността, защото преди векове това е била търговската част на града. Досега са намерени късноантични керамики и около 40 монети, по времето на Комнени.

След като великият рокаджия Фиш присъства на откриването на двата скелета срещу Пощата, хора от екипа на Кисякова на шега решили да кръстят човешките останки. Едната е Дерек, както е истинското име на шотландеца, другата носи артистичния му псевдоним. Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.