Под небето

Българите зад граница искат от президента да наложи вето над променения Изборен кодекс

Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина, смятат участващите в секционни комисии извън страната

Българите зад граница, които участват в секционните комисии извън страната, излязоха с остро отворено писмо до всички институции по повод промените в Изборния кодекс. Те се обръщат до президента и вицето му, премиера, омбудсмана, министри, председатели на комисии и агенции, заявявайки категоричната си позиция, че поправките погазват грубо конституционните права на над 1 милион наши сънародници в чужбина. Отвореното писмо е подписано от 150 български граждани, участвали в секционни избирателни комисии (СИК) извън страната в периода 2005-2015г. Ето и пълният текст на документа:

Относно: Ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната в Изборния кодекс
Уважаеми господин Плевнелиев,
Уважаема госпожо Манолова,
Ние сме български граждани, живеещи или живели известен период извън България. От години организираме като доброволци и в интерес на нашите сънародници по света изборния процес при провеждане в чужбина на български избори за народни представители и президент, както и на референдуми. Работили сме в партньорство с ръководителите и служителите в десетките дипломатически и консулски представителства на Република България по света. Многократно сме получавали от тях благодарности за нашата помощ.
Съществено и решително сме допринесли за
• възможността, десетки хиляди българските граждани по света да упражнят конституционното си право на глас в 75 изборни секции, в 15 държави и на 3 континента.
• намаляване на бюджетните разходи по провеждането на изборите извън страната
• информиране за изборите – безпристрастно и обективно – на българите от диаспорите в местата, в които живеем
• гарантиране на прозрачността и законосъобразното провеждане на изборния процес

Сред промените в Изборния кодекс, приети с внушително парламентарно мнозинство на 21 и 22 април 2016г., беше и премахването на възможността за откриване на изборни секции извън страната в места извън дипломатически и консулски представителства (ДКП). Тези промени ще доведат на практика до ликвидиране на възможността, между 80 000 и 100 000 досега гласуващи български граждани в тези секции да го направят в бъдеще. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, УЧАСТВАЛИ В СЕКЦИОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ В ЧУЖБИНА 2005-2015 Г .
2

Аргументите, с които тези промени бяха обосновани, нямат нищо общо нито с правото, нито със стратегическите приоритети на Република България.
Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки. Липсата на прозрачност, предварителен анализ на ситуацията и ясна стратегия за изборна реформа доведе до сериозни противоречия и рискове пред демокрацията в страната.
Като „компенсация“ на отнетите права, за българските граждани извън страната беше обещано ускореното въвеждане на електронното дистанционно гласуване за президентските избори през есента на 2016г. Българите извън страната недвусмислено заявиха своята подкрепа за електронното гласуване от дистанция на проведения референдум през 2015 г. Същевременно обаче въз основа на нашия дългогодишен опит в работа с българската диаспора по света сме убедени, че не е възможно електронното дистанционно гласуване да бъде успешно въведено – дори експериментално – в тези кратки срокове. Съществуват непреодолими ограничения от техническо, организационно и комуникационно естество. Освен това, съществува и реален риск, електронното дистанционно гласуване да бъде опорочено поради некачествено и прибързано въвеждане.
Господин Президент,
Госпожо Омбудсман,
Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина. С тях се премахва възможността за тяхното дори минимално участие в политическия и обществен живот.
Господин Президент,
Призоваваме Ви да упражните конституционното си право на вето над променения Изборен кодекс. По този начин ще дадете шанс на Парламента да чуе гласа на гражданското общество в и извън пределите на България и преосмисли решенията си.
Госпожо Омбудсман,
Призоваваме Ви да упражните правото си да сезирате Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на приетите поправки в Изборния кодекс поради ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната.
Благодарим за Вашите ангажираност и постоянство в отстояване на правата на българските граждани в чужбина.
С уважение,
Сто и петдесет български граждани, участвали в секционни избирателни комисии (СИК) извън страната в периода 2005-2015г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Типичното разсъждение на комунид – те там да си стоят, ние тук да крадем, да безчинстваме и да лижем на Путин гъза… вие като си стоите тук и спите ( и уж гласувате), да не би да сте я втасали???!!!

  2. Няма как да стане момчета – ако искате си основете ново държавно формирование – „държава зад граница“ без прилежаща територия и тогава може да имате глас. Интересно как ООН ще разгледа казуса.
    А другия въпрос е – дали тези 150 „български“ граждани представляват всички зад граница? Общо взето – ако това стане прецедент, съвсем спокойно може и турците с двойно гражданство да си отправят исканията към президента, към ходжата, към арменския поп..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина