Без да тежи на общинския бюджет: Зала „Сила“ е отлично място за професионален спорт и концерти

Под небето

Теодор Караколев

Изцяло частният комплекс има зала за 2600 души, 25-метров басейн и паркинг

Преди няколко години женският волейбол на Пловдив се блъскаше в залата на стадион Локомотив – един общо взето физкултурен салон, в който публиката стоеше на малки преместваеми трибунки в едната част на залата. Баскетболът пък, когато го имаше, бе в друга скромна, малко по-уютна, но в по-лошо състояние зала – „Академик“.

Днес волейболистките на „Марица“ са в европейската Шампионска лига в голямата зала „Колодрума“, а баскетболният „Академик-Бултекс“ мери умения с лидерите в националния баскетбол и събира стотици в чисто новата зала „Сила“. За разлика от многомилионната зала „Колодрума“, дълго чакана от пловдивчани, коментирана на национално държавническо ниво, използвана за какъв ли не ПР, открита с фанфари и рязане на ленти, то зала „Сила“ изобщо не попадна в центъра на прожекторите. Комплексът просто заработи в средата на лятото без никакъв шум. Срещнахме се с екипа на новия спортен комплекс, за да разберем повече детайли, относно неговото функциониране и планове.

„Сила“ – или както официално се изписва С.И2.Л.А. – всъщност е цялостен комплекс. Основното внимание се привлича от спортната зала, но новата сграда е част от комплекс, заедно с хотел „Алианс“ (под който е ресторант „Копчето“). Това дава възможност на много спортни клубове или цялостни организации да си правят подготовката именно в Пловдив. На едно място те могат да се възползват както от спортната зала, така и от фитнеса, спа-център, басейн и други допълнителни съоръжения. Вече има различни запитвания и преговори с професионални отбори и дори някои национални гарнитури. 

От зала „Сила“ споделиха, че бизнес моделът е именно фитнесът, хотелът и спа-центърът да подпомагат финансово спортната зала, която при едно самостоятелно съществуване би се издържала трудно. Така целият комплекс ще може да се издържа с бизнес модел, без да тежи на общинския бюджет. „Не искаме да се сравняваме с Колодрума. Тази зала е съвсем различна и си има свой начин за развитие и не ги възприемаме като конкуренция“, споделиха от комплекс „Сила“. Там могат да се играят и двубои по волейбол, но се случва срещите на Марица и Академик да се застъпват. Въпреки, че е имало такава идея, от Марица все пак са избрали да играят в комплекс „Колодрума“.

В залата вече редовно играе баскетболният „Академик-Бултекс“. Те играят там както срещите от националното първенство, така и от Балканската лига. Залата има лиценз за мачове на европейско равнище. Баскетболният клуб използва и комплекса за възстановяване и подготовка. Най-посетеният мач до момента е бил двубоят с Лукойл преди няколко седмици.

Преди няколко дни в залата бе и дебютният концерт – с изпълнение на Ахат, в което пространството се доказа и като качествено от гледна точка на акустика.

Залата всъщност обединява две игрища. Баскетболното може да се използва също за волейбол, хандбал, футзал и други спортове. До него е игрище за тенис на корт, който също е сертифициран от международната федерация с качествена настилка за професионални срещи. Вече има идеи за различни турнири, но те трябва да бъдат синхронизирани с календара на тенисистите и още е рано да се дават уточнения.

Залата има както постоянни, така и преместваеми трибуни. От спортните събития до момента се доказва, че капацитетът за мащаба на Пловдив е съвсем достатъчен. При най-пълно разширение на трибуните, в нея могат да се съберат около 2600 души.

Целият комплекс е и с голям подземен паркинг, който също работи на бизнес принцип – освен при спортни събития, той може да бъде наеман и като охраняем паркинг от съседите в квартала, както и от клиентите на фитнес центъра. Всички тези бизнес идеи са включени в обща програма, за да може да съществува и функционира спортната зала. Тя, разбира се, не стои празна извън спортните събития – може да се използва и наема за различни случаи, а в свободното време са инсталирани различни екстремни съоръжения. От комплекса ни споделиха, че има множество идеи и всъщност пловдивчани постоянно търсят и питат за нови неща, но развитието все пак става постепенно.

Така, за разлика от Колодрума, шумно открит и рекламиран, в който бяха инвестирани десетки милиони от данъци – от държавния и общински бюджет, същият резултат постига и комплексът зала „Сила“ на съвсем независим частен принцип. По същия начин се инвестираха сериозни средства и за общинския басейн „Младост“ – през 2015 година се отделиха 150 000 лв за проектиране, но резултат така и няма. Без много шум и без изобщо да се товари общинският бюджет, в комплекс „Сила“ също функционира плувен басейн, макар и включен във фитнес центъра.

От комплекс „Сила“ избягват темата и не търсят сървенование с общинските проекти. Видимо е обаче, че един добре разработен бизнес план може да функционира и да бъде в услуга на пловдивчани и, когато в него се инвестират частни средства. 

Е, не би ли било добре да се стимулират повече проекти, които могат да функционират самостоятелно, а по този начин общинският бюджет да спре да се занимава с излишни популистки разходи и да се работи за намаляване на данъчната тежест върху пловдивчани и инвестиране в посока на неща, като опазване на културно наследство, археология или подобряване на чистотата на въздуха?

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.