14 нови ХИВ-позитивни в Пловдив за 2012 г.

Под небето

Image title
14 са новорегистрираните ХИВ-позитивни в Пловдив през 2012 г. Градът ни е втори по нови случаи на заразени с вируса на СПИН след столицата, в която са изброени цели 74 случая. Общо 46 424 души са изследвани за ХИВ през 2012 г. в България. Новооткритите случаи на серопозитивни лица през миналата година за цялата страна са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011 г. От началото на тази година са регистрирани общо 17 ХИВ-позитивни лица. Така, по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към днешна дата общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната е 1 647.
Близо 60% от новорегистрираните серопозитивни са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и от неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. 124 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а жените са 33. , т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти четири пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 64 години, а при жените е 56 години.
И през 2012 г. близо 42% от новорегистрираните серопозитивни са млади хора на възраст под 29 години.
Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35,6 % и инжекционно употребяващи наркотици – 25,4%. Данните показват, че намалява процента на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и значително се увеличава делът на лицата сред хомо и бисексуалната общност.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, както и в предходни години, така и през 2012 г. МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Към 31 декември 2012 г., общо 818 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. 539 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2012 г. МЗ осигури средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 10 милиона лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.
През 2012 г. общо 50 862 души от най-уязвимите групи, а 158 541 деца и млади хора са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.