АктуалноГрадътНовини

Общината тегли дълг от 2 000 000 лева за Небет тепе и Източната порта

Кани на обществено обсъждане в сряда – 17 юни, от 17 ч. в залата на Общински съвет

Община Пловдив отправя покана за обществено обсъждане към представители на общинската администрация, държавни и обществени организации, към обществеността и всички заинтересовани физически и юридически лица. Темата е поемане на дългосрочен дълг в размер на над 2 000 000 лева по проекта „По крепостните стени на Филипопол“, включващ Небет тепе, подходите към него, както и Източната порта.

Припомняме, че на 10 юни администрацията на града обяви, че е спечелила 6 милиона от Европа за социализирането на Небет тепе и Източна порта и ще дофинансира проекта „По крепостните стени на Филипопол” с 2 милиона лева. Тогава бе съобщено, че предстои второ обществено обсъждане на техническия проект, който вече е одобрен от НИНКН и на него общината ще представи самоучастието си.

В публикуваната покана още веднъж е уточнено, че финансирането на проекта е комбинирано – от безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент. Общата  стойност е в размер на  8 012 202,52 лева, от тях 6 009 151,89 лева са безвъзмездна финансова помощ и останалите 2 003 050 лева са така наречения финасов инструмент, или кредит с финансова институция, с която управляващия орган има сключен договор.

В случая това е ОББ. Според документацията индикативният срок на кредита е 120 месеца с 24 месеца гратисен период. Предлаганата осреднена лихва на целия кредит е 0,57 %.

Вижте и подробностите:

Начин на финансиране – поемане на дългосрочен общински дълг чрез ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), създаден с цел изпълнение на финансов инструмент Фонд за градско развитие, финансиран със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 за регионите София и Южна България

Обща стойност на кредита – 2 003 050 лева;

1.Лимит „ОПРР 2014-2020”, в размер на 1 181 799 лева или 59 %

2. Лимит „ОББ” в размер на 739 126 лева или 36,9%

3. Лимит „ФУГР” в размер на 82 125 лева или 4,1%

Валута на дълга- лева

Вид на дълга- дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем

Индикативен срок на кредита- 120 месеца

Индикативен гратисен период (вкл. срок за усвояване)- 24 месеца

Осреднен индикативен лихвен процент към момента- Осреднена лихва на целия кредит – 0,57 % год (към дата на одобрение от Инвестиционен комитет)

1.Лимит „ОПРР 2014-2020” – Годишен лихвен процент в размер на 1% х (РЛП +  1,27%)

2. Лимит „ОББ” и Лимит „ФУГР” – Годишен лихвен процент в размер на РЛП + 1,27%

Наказателна надбавка при просрочие на главницата по кредита – Сумата от годишния лихвен процент по финансирането плюс надбавка за просрочие в размер на 5% на годишна база

Такси по кредита

Такса ангажимент – 0.5% върху неусвоената част от Лимит „ОББ” и Лимит „ФУГР”, Начислява се от 60-тия ден на подписване на договора.

Такса за управление – 0,5% върху 41% от общия договорен размер на кредита до изтичане на срока за усвояване; за всяка следваща година – 0.5% върху 41 % от общия остатъчен дълг.

Такса за предсрочно погасяване: 5% от друг източник и 1,5% със собствени средства дължима еднократно, върху предсрочно погасената сума от 41% от размера на кредита; След месец декември 2023 г. не се дължи такса за предсрочно погасяване.

Такса на предоговаряне/реструктуриране няма

Вид на кредита: инвестиционен кредит

Погасителен план : 96 месеца – 95 равни месечни погасителни вноски и 1 изравнителна по главница след изтичане на гратисния период

Обезпечения: Пореден залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Пловдив по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси, както и трансфери местни дейности, включително обща изравнителна субсидия, съгласно чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от Закона за публичните финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог за целия срок на кредита; Финансово обезпечение, учредено по ЗДФО върху вземания по банкови сметки с титуляр кредитополучателя, водени при ОББ АД, включително вземания по депозити към тях;

Общественото обсъждане е планирано за 17 юли, сряда, от 17 часа в залата на Общински съвет – Пловдив.

Още по темата:

Общественото обсъждане по проекта за Небет тепе се отлага

Кметът Здравко Димитров: Ценим всяко мнение за бъдещето на Небет тепе и Източната порта

Критики към идеите за Небет тепе и подкрепа за Източната порта на общественото обсъждане

Много сериозен интерес към бъдещето на Небет тепе

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина