АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (16.09 – 22.09)

Тази седмица в Пловдив ще се насладим на кулинарен фестивал и на безплатен тур на български език

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

16 септември

Гурмето под тепето

В периода 15-18 септември 2022 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ организира първото издание на събитието „Гурмето под тепето“. Форматът е продължение на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристическия поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади.

Пълноценна наслада от храна и напитки е невъзможна без всичките Ви сетива да са в състояние на … айляк! Имнно това са Ви приготвили членовете на  Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ в първото издание на „Гурмето под тепето“!

Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил „пилзнер“, но прочетена на крафт език.

пл. “Стоян Чомаков“ №1

15.09 – 18.09.2022

OPERA OPEN 2022: ДОН ЖУАН – Моцарт

Изпращаме OPERA OPEN 2022 с шедьовъра на Моцарт „ДОН ЖУАН“. Античният театър отново ще се преобрази с проекции на картини от световноизвестния сюреалист Рафал Олбински!

„ДОН ЖУАН“ – Моцарт
Диригент – Диан Чобанов
Режисьор и художник на костюмите – Михал Знаниецки
Сценограф – Луиджи Сколио
Хореограф – Мариана Крънчева
Автор на картини – Рафал Олбински
Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Речитативи – Драгомир Йосифов 
Дон Жуан – Марчин Брониковски – гост 
Донна Анна – Евгения Ралчева 
Дон Отавио – Георги Султанов 
Командорът – Александър Носиков 
Донна Елвира – Марияна Панова 
Лепорело – Август Методиев
Церлина – Илина Михайлова – гост
Мазетто – Николай Бачев 
Хор, балет и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър Пловдив

19:30 часа

Театрална постановка „Непоправимо“

„Непоправимо“ е история за две приятелски семейства, които са на път да разберат има ли цена любовта и каква е тя. Възможно ли е отговорът на този въпрос да ги превърне от големи приятели с малки тайни, в малки приятели с големи тайни?
Австрийският автор Щефан Фьогел, е един от най-поставяните съвременни драматурзи в Европа. Самият той споделя: ,,Комедията като жанр позволява да бъдат преодолени всички табута.“

Автор: Щефан Фьогел
Превод: проф. Владко Мурдаров
Режисьор: Владлен Александров
Сценография: Иван Карев
Актьори: Емил Марков, Албена Павлова, Таня Йоргова, Августин Демерджиев

Бихте ли пожертвали част от себе си в името на любовта?
Един мъж на прага на най-големият успех в кариерата си и една жена, която е същата кръвна група като него.

Лятна сцена Орфей

20:00 – 21:30 часа

Tommy Riverra at Bally club

Дълбоките бас линии, ритмичните елементи, енергичният, динамичен и мелодичен звук на House, Deep, Tech, Afro, Electronica са характерни за музиката, която описва Tommy Riverra!


Bally Club

20:00 часа

17 септември

Фестивал на пеперудите

Очакват ви много забавни и приятни емоции, приготвили сме ви образователни игри, презентации, както и много награди през фестивалните дни. Ще ви потопим в света на пеперудите. Очакваме ви!

Регионален Природонаучен музей

17.09 -18.09.2022

Духовни маршрути в Пловдив Есен 2022

Четири нови маршрута очакват пловдивчани в есенния етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ се провежда на два етапа – през юни, и сега – през септември и октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които през 2019 г. бяха част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, а през 2020 г., 2021 г.  и 2022 г., издателство „Летера“ ги продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Маршрут: Споделено пространство

Национални есенни изложби

Водач: проф. д-р ГАЛИНА ЛАРДЕВА

Професор по История и теория на изкуствата, зам. ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания

Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Ангеларий Димитров, Анжела Терзиева, Атанас Ташев, Валентин Митев, Дарина Цурева, Карина Попова, Николина Джановска, Петър Чиновски, Русен Дойков.

„Не е случайно, че социалното явление споделено пространство придоби широко разпространение във време, в което хората все по-ясно започнаха да осъзнават, че обитават не пространства, а зони: летища – автомагистрали – лунапаркове – игрални площадки – молове – козметични салони – круизни кораби – дестинации. Днес сме поместени в светове между световете, в не-места, чиято идентичност излинява с всеки изминал момент; не-места, чиято вътрешна многоизмерност и релефност се изтрива от привичките на ползването; не-места, чийто произход се стопява в урбанистичната потребителска амнезия.“

Балабанова къща

11:00 часа

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

XIII Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ есен 2022

Фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив, удостоен с лейбъла “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация, носител на престижните награди “Пловдив”, “Музикален проект на годината”, Златен медал, който ще предложи в есенното си издание изключителни музикални събития.

ДЖАЗЪТ И ГРАДЪТ

НОВИНИТЕ В ДЖАЗА С МИШО ЙОСИФОВ

МИШО ЙОСИФОВ (тромпет и диригент)

и МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ БЕНД

Римски стадион

18:30 часа

Нощ на Ангелите #3

Благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“ ще се проведе за трета поредна година на 17 септември в гр. Пловдив.

Инициативата събира отново заедно хората, водени от доброто и от стремежа да помагат в Деня на Вяра, Надежда и Любов. В нея се включват различни търговски обекти, заведения и бизнеси, които след това даряват част от оборота си, направен на 17.09 в подкрепа на благотворителната инициатива. Сърцето на инициативата винаги е в квартал “Капана“ , където се организират и благотворителен базар, музикално бинго, изнесена тренировка по Kango Jumps и други инициативи, които също подпомагат събирането на средства.

„Нощ на ангелите“ е едно събитие, чрез което искаме да покажем на хората, че можем, докато се забавляваме, да бъдем съпричастни и да помагаме на нуждаещите се.

По време на първото си издание през 2020г. инициативата успя да обедини Пловдив и да събере близо 75 000 лева за лечението на 34-годишния Ангел Краевски – баща на три деца, диагностициран с левкемия. Той вече е вкъщи при семейството след едногодишно лечение в чужбина и вече е в ремисия. Миналата година успяхме заедно да съберем близо 70 000 лв за специално лечение на малкия Божи, който страда от аутизъм.
Това е едно доказателство, че хората са задружни и могат да си помагат. Доказателство, че, когато хората са заедно, доброто се случва“!
Тази година инициативата ще подпомогне няколко каузи на хора в нужда 
Нека за пореден път се обединим и да покажем, че Пловдив е един по-специален град 
Как да се включите?
Просто излезте с приятели, забавлявайте се заедно в някое от заведенията-участници в инициативата или посетете нашия благотворителен базар и бар на сцена Ядрото в Капана

Здравко Сойтаров at Bally Club

На 17 септември зад бара на Bally Club ще бъде Здравко Сойтаров!
Заповядайте и поглезете сетивата си със специално балансирани коктейли.

Nino BG at Bally club

Годините, прекарани в изучаване на електронната музика помага на Nino BG бързо да развие таланта си, изграждайки своя стил върху основата на дълбоки бас линии, мелодичен дийп и прогресив хаус

Bally Club се включва в благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“.

Bally Club

20:00 часа

18 септември

Концерт „ Пловдив, празнувай с класика!“

Оркестърът на Класик ФМ радио и диригентът Максим Ешкенази ще гостуват в Пловдив в юбилейния 20-ти сезон на състава с празничен концерт от 11:30 ч. в Музея на Съединението (зала „Съединение, РИМ – Пловдив). Събитието „Пловдив, празнувай с класика!“ ще представи оригинална версия на кантата „Gloria” от Антонио Вивалди за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии пловдивчани ще чуят прекрасните гласове на Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийски камерен хор „В. Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. В програмата още Марин Големинов – из Пет скици за струнен оркестър, прочутия концерт за обой на Ал. Марчело със солист Деян Иванов и концерт за цигулка от Ж. Б. Аколай. В концерта ще дебютират младите таланти Богомила Кръстева, цигулка (9 г.) и Владимир Илисавский, дискант (11 г.).

ПРОГРАМА
Марин Големинов – из „Пет скици за струнен оркестър“
Жан Батист Аколай – Концерт за цигулка, Ла минор, струнни, слистка – Богомила Кръстева, цигулка
Алесандро Марчело – Концерт за обой и оркестър в ре минор, солист: Деян Иванов
Антонио Вивалди – празнична кантата „Глория“ (премиера на оригиналната версия за женски хор, солисти и струнен оркестър). Солисти: Таня Угринова, Гергана Николаева, Владимир Илисавский.

Регионален исторически музей

11:30 часа

Пътят към върха

ПРОГРАМА:

СЦЕНА 1  – АКВЕДУКТ 

КОНЦЕРТ „ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА“ – носител на Награда Пловдив зa 2021г. в раздел „Музика“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Деца в оркестъра“ е концерт, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от оркестъра на Опера Пловдив. Първият концерт на този проект, осъществен  от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ през 2021г. спечели Награда Пловдив в категория „Музика“. В продължението му ще можете да чуете произведения от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов – ударни инструменти, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни инструменти, както и специалният ни гост  Боян Иванов  – кларинет, който ще пристигне  от Лондон за концерта. Диригент ще е маестро Константин Добройков. Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ има за своя мисия ранното детско музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст 4 – 15г, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в  национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

СЦЕНА 2   – ЛЕТЕН ТЕАТЪР   

Галерия ЕТЕРНА   организира „Детска работилница“ с педагози по изобразително изкуство

КОНЦЕРТ „ ДЖАЗ ЗА ДЕЦА“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

„Джаз за деца” са поредица образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси, популярни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на класически пиеси. Началото е поставено през май 2010 г. в столичния клуб „Чайната“ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.  За дванайсет години проектът се радва на публика от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, специализирани и общообразователни училища, както и на фестивалните сцени „Дни на музиката в Балабановата къща“ (Пловдив), „Мартенски музикални дни” (Русе), „Джаз форум Стара Загора”, „Джаз в Бургас”, „Благоевград джаз фест”, „Дикси джаз фест – Велико Търново, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ и др.  През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016г. – “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

Венцислав Благоев – тромпет и водещ

Станислав Арабаджиев – пиано

Димитър Благоев – китара

Михаил Иванов – контрабас

Невена Григорова – барабани, вокал

деца – перкусии и песни 

СЦЕНА 3  – ФИТНЕС ПЛОЩАДКА

КАРТИНИ ОТ ПИАЦОЛА

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Това е проект на акордеониста Калоян Куманов, създаден през 2021 година за сто годишнината от раждането на Пиацола и вече втора поредна година е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още сцени из цяла България.

„Картини от Пиацола“ е представен от солистите: Калоян Куманов – акордеон, Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано, Едит Унджиян – вокал

СЦЕНА 4  – JAZZ

DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

От 35 години музикантите от DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET са в основата на много успешни формации за стар джаз – Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др. Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в стил рагтайм, диксиленд и суинг. Освен, че са прекрасни инструменталисти, повечето от тях обичат и да пеят, особено заедно с публиката. В програмата ще чуем джаз теми, интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата .

Невилиян Гемижев – кларинет

Павлин Павлов – тромбон

Александър Куманов – банджо

Проф. Владимир Радулов – пиано

Димитър Узунов – туба

Стефан Кожухаров – барабани

Венцислав Благоев – корнет и лидер

СЦЕНА 5  –  НА ЪГЪЛА ПО ПЪТЯ

МАГДАЛЕНА ПЕТРОВИЧ ОТ „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ“

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00  

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в различни музикални фестивали – „Rutesheim Cello Academy“ през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала „Пабло Касалс“ – Франция в класа на Никлас Шмид.

Нейното музикално образование започва в НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон – “Guildhall school of Music and Drama“ в класа на професор Стефан Попов. Учи една година в Кралската консерватория в Хага – Холандия с Лариса Хроневелд. През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа на професор Анатоли Кръстев. Посещава майсторски класове в Европа на водещи музиканти в областта , като Франц Бартоломей

(Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

СЦЕНА 6  –  НА ВЪРХА НА БУНАРДЖИКА

МАРТИН ДЕНЕВ DJ SET

Начало – 19.30 

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал в стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

КОНЦЕРТ „СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКАТА“

С ХИЛДА КАЗАСЯН, ВАСИЛ ПЕТРОВ, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

Начало – 21.00. Времетраене – 1.30 мин.

„Световното кино в музика“ e докосване на душата. Това е един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността. „Световното кино в музика“ ни пренася в света на „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин и много други. Връща ни в онова време на радост и безгрижие, на светлина и спокойствие. Кара ни да забравим трудностите и отваря пред нас широко вратата на щастието. Прекрасни изпълнители и музиканти пресътворяват прекрасна музика, създадена от велики композитори. Времето е подходящо за досег с красивото. Точно в днешното време, трябва да се преоткрие светът на музиката. Защото тя вече не е просто изкуство и удоволствие. Тя вече е лечител на изстрадалите от действителността хора. Тя изцелява, чрез най-силното си оръжие красотата. Тя носи онази ефирна лекота, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани дълбоко в душите им. Времето отделено за „Световното кино в музика“ е пълноценно и всепоглъщащо. Това е възможност да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за онзи магически невероятен свят, който ни обгражда, но ние потънали в делника сякаш не забелязваме.

На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-добрите джазови музиканти в България – Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията, която допълва атмосферата на всяко представление е специално дело на Васил Къркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.  

Всички събития за седмицата намерете в Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Това са ми любимите статии, трябва да имате рубрика или бутон само за такива постове да са един под друг… винаги има интересни неща и да са ежедневни или през ден, благодаря много за информацията!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина