КултураНовини

Още 5 книги на Георги Господинов, които да добавиш към списъка за лятото

Вероятно не остана читател, който да не научи за „Времеубежище“ на Георги Господинов вече. И поводът не може да бъде по-радващ – романът се превърна в първата българска книга, която да спечели Международния „Букър. Затова и заслужено тя попадна в много списъци за четене.

Георги Господинов гостува през юни на „Пловдив чете“

Но останалите книги на Георги Господинов също заслужават разпознаваемост. Затова и днес ти напомняме за пет четива, написани от награждавания автор, и защо си струва да ги добавиш към списъка си за четене.

Георги Господинов: Духовната общност се създава от общите книги

Естествен роман

Естествен роман, Георги Господинов

Дебютът на Георги Господинов в прозата и романът, който му спечели национална и международна известност, е сред първите книги, които ще те посъветваме да не пропускаш.

„Естествен роман“ ставаме свидетели на един развод и на последиците, които той носи след себе си върху живота и психиката на мъжа. Но именно заради краха на връзката на героя имаме възможност да се срещнем с още истории в рамките на романа. И да открием естествените изводи, които срещите с различни житейски съдби носят.

Физика на тъгата

През 2010 година България бе определена от списание „The Economist“ като най-тъжното място в света. Отчасти в отговор на тази статия, отчасти вдъхновен от човешките съдби, Георги Господинов пише „Физика на тъгата“.

Физика на тъгата, Георги Господинов

Подобно на останалите му романи и в този авторът успява да вплете множество истории и идеи, обгърнати в поетичен език.

Този път обаче героите не са така типични и естествени. В книгата ще се срещнеш с момче и с мъж, но и с минотавър, също с една Жулиета и с един Ален Делон. Но въпреки многообразието от персонажи в действителност истинският главен герой в книгата е едно цяло поколение, угрижено от своята тъга, самота и объркване.

Георги Господинов: Заслужава си да пренесем от миналото онова, което си струва (видео)

Всичките наши тела. Свръхкратки истории

Освен с романите и стиховете си Георги Господинов днес е познат и с впечатляващите си къси разкази. Книгата, виновна за това, е „Всичките наши тела“.

Всичките наши тела. Свръхкратки истории

В кратките си 148 страници романът помества над 100 свръхкратки истории. Всяка от тях обаче се отличава от останалите – с темата си, с героите си и с тона си. Едни биха могли да те накарат да се смееш с глас, други пък те карат да изпиташ силна носталгия, трети биха успели да те разплачат.

Подобно на предишната книга от списъка и тази е написана в отговор на социален въпрос. Този път краткият формат на разказите е избран с цел да обори многословието на днешното време и още по-важно – ненужното използване на думи, разпръснати в посоки без крайна дестинация. Но именно заради този проблем внимателно подбраните изразни средства на Господинов се отличават така силно.

Георги Господинов към пловдивчани: „Давайте си време за съзерцание. То е абсолютен лукс.

Там, където не сме

Не можем да не включим в списъка и книга със стихове, защото именно с поезията си авторът започва своята кариера. А умението му да владее думите сияе особено силно в „Там, където не сме“.

Там, където не сме, Георги Господинов

В книгата попадат стихотворения, писани в продължение на десет години и ясно си личи как те са узрявали в съзнанието на Георги Господинов. Изчертани с очевидно майсторство, стиховете говорят за
личната и световната меланхолия, за пътуването и чезнето, за това, което никога няма да се случи, и за това, което още не му е дошло времето.

Сред творбите, които ще откриеш в поетичната книга, попадат „Да разхождаме своите кучета“, „Неща, които изяждат много време“, „Кино“ , „Сгрешено четене“, „Сутрешен полет“ и други.

Избрани истории

Въпреки че „Времеубежище“ е най-актуалната книга на Георги Господинов в момента, в действителност „Избрани истории“ ни носи най-нова порция творчество от автора.

Избрани истории, Георги Господинов

Публикувана през 2022 година, в нея са поместени разкази, писани в множество моменти от творчеството на писателя – в продължение на цели 25 години. Между кориците на книгата намира място и може би най-известният разказ на автора – „Сляпата Вайша„.

В „Избрани истории“ отново се срещаме с любимия герой на Господинов, Гаустин, за да преминем през едно пътешествие от собственото си детство през любовите и самотите до тревожността на последните дни.

8 дни Пловдив чете 2023

Източник: https://blog.orangecenter.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина