ГрадътКултураНовини

Премиера на новата книга на Мира Папо в Пловдив

Издателство „Библиотека България“ и Народна библиотека „Иван Вазов“ представят премиера на новата книга на Мира Папо „Докато смъртта ни събере“ на 3 април от 17 ч. в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

Фотография: „Библиотека България“, личен архив

В премиерата ще участват д-р Авахни Кеворкян – председател на Дружеството на пловдивските писатели, Аделина Сивкова – цигулка, и колегата Стоян Терзиев от БНР-Пловдив. На събитието ще присъстват още Кристиян Ангелов – изп. директор и Светлозар Калев – председател на организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив, както и представители на Читалище „Шалом Алейхем -1945“.

За книгата:

Преди всичко ме впечатли заглавието „Докато смъртта ни събере“. Сърцето ми заби силно, почувствах се малко уплашена и несигурна, но и много привлечена, защото е книга на Мира Папо, любима моя авторка! И я зачетох, и не спрях, докато не я прочетох! Впечатляваща, най-чиста лирика в проза, която търси отговори на въпросите за човешката природа – кое е по-силно: любовта или омразата; състраданието или жестокостта; страстта или смирението: грубостта или нежността: животът или смъртта; родовата памет и вечността и още, и още… Въпроси, на които всеки търси отговора, а Мира Папо, по нейния неповторим начин, ни помага да открием по-добрата си същност.“

Дона Куюмджиева, преводач

Илюстрация: Raina Damiani 

Премиерата е днес, в любимото ми Филибе, особено ценна книга, вдъхновена от исторически събития и превратностите на съдбата, разкази и спомени на и за хора от една еврейска фамилия, род, семейство и не само...“ – това написа в социалната мрежа д-р Райна Дамяни – родов терапевт, създател и водещ на най-дълго просъществувалото предаване за култура в радио ефира „Часът на синята мъгла“. Райна Дамяни е илюстратор на книгата.

Мира Папо/ снимка БНР

Като писател Мира Папо издига своя глас като истински защитник на онеправданите и закрилник на различните и малцинствата. По-важното за мен обаче е, че я почувствах като търпелив утешител на нещастните и благ спасител на нищите. Защото нейното послание: „Когато помагаме на другите, всъщност спасяваме себе си“, всъщност я определя като истински автор хуманист, както казах в началото. И ако някой все още се дразни от някаква претенция в епитета, ще го кажа по-простичко – писател, изпълнен с Човечност!“ /Стоян Терзиев, журналист в БНР Пловдив и поет/.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина