КултураНощна смяна

Изключителни музиканти гостуват в България по покана на пловдивчанка

Блестящо трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят „Френска рапсодия“ в Камерна зала “България”

Изключителните музиканти гостуват в страната ни за първи път по покана на Art Gallery Constantin-France

Асоциацията за културен обмен Art Gallery Constantin-France ще зарадва за пореден път родната публика с един изключителен концерт в Камерна зала “България” в София, където на 12 ноември 2022г. от 19.00 ч. ще звучи „Rhapsodie à la Française“/„Френска рапсодия“.

Ръководител на асоциацията и основен куратор на проектите е д-р Елена Радева – Николова, родена в Пловдив. Заедно със съпруга си д-р Константин Николов тя живее и работи във Франция. Двамата възпитаници на Езикова гимназия „Пловдив“ са открили своя галерия в град Вердерон близо до Париж, където редовно представят произведения на български художници и фотографи. Пловдивчанката живее повече от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му.

Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната ѝ цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. До момента тя е инициирала и организирала множество изложби, спектакли и концерти, както на български творци във Франция, така и на европейски – в Пловдив и София.

В музикалното събитие „Rhapsodie à la Française“/„Френска рапсодия“ участва блестящото трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай, които гостуват в страната ни за първи път: Клара Изамбер – Жари, арфа, Пол-Мари Кузма, виолончело и Флориан Кузен, флейта.

Рапсодията е инструментална музикална творба върху фолклорни мотиви, която се отличава от другите музикални форми с повече вариации, спонтанно вдъхновение и усещане за импровизация, затова е била особено предпочитана от композиторите през епохата на Романтизма.

В програмата на „Rhapsodie à la Française“ ще чуем едни от най-добрите образци от творчеството на Морис Равел, Франсис Пуленк, Клод Дебюси, Габриел Форе, Камий Сен–Санс., поднесени със запазения знак на „френското музициране“ – виртуозно, рафинирано, нежно и блестящо.

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg в цялата страна и онлайн.

Научете повече за изпълнителите в концерта „Френска рапсодия“ на kapana.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина