ГрадътИзбориНовини

Венцислава Любенова, кандидат за кмет на Район „Северен“ от коалиция ПП-ДБ: Най-колоритният квартал на Пловдив се нуждае от нови идеи и смели решения

Госпожо Любенова, какви са идеите Ви за развитието на Район „Северен“?

„Северен“ или както пловдивчани го наричат – „Кършияка“ е вероятно най-колоритният в града. Кършиякалии още преди приемането ни в Европейския съюз, малко на шега, но пък и с голяма доза истина, казват, че това е първият европейски квартал на Пловдив и Европа ще влезе в Пловдив първо през Кършияка.

Пловдив и Кършияка винаги са били част от Европа и европейската цивилизация. За съжаление през последните 12 години въпреки многото пари, които се изхарчиха за града, „Северен“ се превърна в не много приветливо и приятно място за живеене.

Абсолютно належащо е да се вземат решения за подобряване на условията на живот на хората. А и за цялостния имидж на Пловдив, тъй като през района гостите на града от север влизат в него и първите им впечатления понастоящем не са от най-добрите.

Със сигурност трябва да се предприемат спешни мерки за подобряване парковете, озеленяването и местата за отдих, а също така и за чистотата и сметосъбирането. Ремонт на улиците и тротоарите. Осветеността на улиците и булевардите също е голям проблем понастоящем.

Нужен е по-добър достъп до социалните услуги и здравеопазването.

Няма да бъда честна към хората, ако заявя, че с магическа пръчка мога да реша тези проблеми. С екипа на кандидата за кмет на Пловдив професор Ивайло Старибратов от коалиция Продължаваме Промяната-Демократична България сме разработили цялостна програма за развитието на града и отделните райони. Ако бъдем избрани със сигурност ще се заемем с решаване на тези проблеми и в голямата си част те ще бъдат решени в обозримо време.

Близо месец сте в предизборна кампания и ежедневно провеждате срещи в район „Северен“. Какво ви казват хората и какво искат от Вас?

Кампанията наистина е голямо предизвикателство, но най-хубавото нещо в нея са срещите ми с хората по улиците на Кършияка, парковете, градинките, кафенетата и дори пред пейките на блоковете. Тези познанства и разговори са много зареждащи. Хората са много мили, но за съжаление и доста недоволни от състоянието на квартала, в който живеят. Състоянието на улиците, алеите, на тротоарите, занемарените паркове и градини, презастрояването, са само част от проблемите, които споделят с мен гражданите на район „Северен“. Това може да стане и с активното съдействие на живеещите в района. Колкото идеи и енергия да има една администрация тя не може да направи достатъчно ако гражданите не съдействат, не участват активно в така належащата промяна.

Иска ми се да се обособи истински пазар в район „Северен“, който да е на удобно място за зеленчукопроизводители и фермери от областта.

Район „Северен“ е дал и най-известният българин по света – Христо Стоичков. Наясно ли сте с проблемите на спорта в района?

Програмата и стратегията на коалиция ПП-ДБ за Пловдив е ориентирана към развитието на масовия спорт. Състоянието на спортните площадки и местата за спортуване е трагично. Това е едно от първите неща, с които ще се заема, ако бъда избрана. Трябва да се възползваме от програмата на правителството, която предвижда срещу всеки инвестиран лев от дадена община, държавата да дава още един от нея за спортни съоръжения.

Ще вляза веднага в диалог с изпълнителите на обществените поръчки за изграждането на спортната зала на булевард „Дунав“, на футболния комплекс в двора на английската гимназия и залата до езикова гимназия „Иван Вазов“. Тези обекти трябва да бъдат завършени качествено и в определения по договорите срок. Не трябва да се допускат порочните практики, така характерни до момента, да се вдигат непрекъснато договорените цени и да се спира работа, докато не бъдат дадени още пари.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина