ГрадътИзпод тепетоНовини

Областният управител Ангел Стоев се срещна с посланика на Украйна у нас

Ангел Стоев обсъди с посланик Москаленко актуални теми, свързани с адаптацията на украинските бежанците в Пловдив и областта

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев се срещна с посланика на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко и почетния консул в Пловдив Димитър Георгиев.

По време на разговорите бяха обсъдени основно теми, свързани с грижата и помощта за бежанците от Украйна на територията на Пловдив и областта.

„Още от първия ден на кризата тук работим изключително организирано и активно за приемането хората, които бягат от тази война, която никой от нас не иска. Създадени са всички необходими условия за живот, работа, здравно обслужване и обучение“, заяви областният управител.

Той посочи активната роля на почетния консул в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. Той припомни, че първите му срещи, след като е поел поста на областен управите, са били именно с тях, за да се изяснят проблемите и да се окаже необходимата институционална помощ за тяхното решаване.

„Най-добрите условия за нашите бежанци безспорно са създадени в Пловдив и областта. Факт е, че тук те получават много добър прием, топло отношение и съдействие“.

Това подчерта в изказването си Негово превъзходителство Виталий Москаленко и връчи на областния управител благодарствена грамота за подкрепата, солидарността и грижата за украинските граждани, пострадали от войната на Русия срещу Украйна.

„Приемам наградата, но тя е отличие за целия екип на Областна администрация Пловдив, който положи и продължава да полага много усилия за добрата адаптация и социализация на гражданите на Украйна. Благодаря и на моя предшественик Йордан Иванов, който направи много, за да канализира този процес“, подчерта Ангел Стоев.

По думите му на този етап не се е състояла очакваната нова вълна на бежанци от крайморските градове към вътрешността, но администрацията на област Пловдив е готова и има ясен план да посрещне още хора, ако се наложи. Също така той пое ангажимент да съдейства с всичко необходимо, за да се удължи срокът за ползване на бившата Белодробна болница за нуждите на украинските бежанци. Очаква се на предстоящата си сесия Общински съвет – Пловдив да даде зелена светлина и да актуализира срока.

В края на срещата Ангел Стоев връчи на посланика на Украйна в България Почетния знак на област Пловдив като знак за дългогодишните приятелски отношения между двете държави.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина