АктуалноГрадътЗдравеНовини

Заболеваемостта в Пловдив – на епидемично ниво

Ръстът на заболеваемостта в Пловдив област е достигнал епидемично ниво, съобщи Регионалната здравна инспекция. Към дата 16 януари той е 179.62 на 10 000 души население. Масово болни са възрастните хора и малките деца, сочат данните на РЗИ.

Във връзка с усложнената грипна обстановка областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свиква днес в 14 часа Областен оперативен щаб, съобщиха от кабинета му.  

В понеделник е проведена работна среща на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания за обсъждане на предстоящи профилактични и противоепидемични мерки. Членовете на щаба ще решават има ли нужда от мерки, в кои общини в региона и какви.

Според статистиката на РЗИ, интензивността на епидемичният процес е най-висока при възрастовата група над 65 години, следвана от възрастовата група 0-4 г., най-слабо засегната е групата от 30 ;-64 г. Справката на училищните директори показва, че в първия ден от седмицата са отсъствали по болест само 4% от учениците в Пловдив.

До момента от изпратените 92 проби в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са изолирани три положителни проби за грип тип А, в следните възрастови групи: 5-14г.- 1 проба; 15-30 г.- 1 проба и над 65 г.- 1 проба. Изпращане на проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ за установяване циркулация на грипни вируси продължава регулярно.

Регион 4, в който попада Област Пловдив, към вчерашна дата се намира в Етап 0 и прогнозата е да остане в тази фаза и в следващите 5 дни.

От друга страна РЗИ-Пловдив предупреждава, че епидемичният процес е динамичен. Анализ на данните са извършва ежедневно с цел планиране и провеждане на адекватни профилактични и противоепидемични мерки.

Към момента, до произнасяне на Оперативния щаб в 15 часа днес здравните власти апелират обществеността за спазване на стандартните неспецифични мерки:

  • Добра лична и обществена хигиена;
  • Спазване на физическа дистанция;
  • Ограничаване на колективните дейности;
  • Използване на маски и други защитни средства;
  • Прилагане на респираторен етикет при кихане и кашляне;
  • Употреба на дезинфектанти;

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Ние бяхме с грип А, ама знам щото аз си пуснах. Личната под всякаква критика. Никакво изследване не предложи. Изписват антибиотици в несвяст, грип се лекува с друг препарат ако няма усложнение. Детето с 40 градуса, тя вика, че нищо и няма и била здрава. И после не се самолекувайте.

  2. Никой нищо не изследва! Опашки пред кабинетите на личните лекари, чакане по 3 часа, обменяне на вируси в малките приемни! Лекарите масово изписват антибиотици за лечение на вирусни заболявания! Все едно че сме в 19 век!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина