АктуалноБизнесБългарияВластГрадътМненияНовини

Пловдивска област – пример за развитие

Градът се задъхва, има бум на строителството

Ангел Стоев: На територията живее около 10 процента от населението на България и областта дава 10 процента от брутния вътрешен продукт на България

Пловдивска област е положителен пример как трябва да се развиват отделните области в България. Това заяви областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев по време на Регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, която се състоя в петък в Пресклуба на БТА в Пловдив. 

Стоев посочи, че на територията на Пловдивска област живее около 10 процента от населението на България и областта дава 10 процента от БВП на България. Ние действително успяваме, може би на базата на географското си положение, да развием изключително добре икономически зони и най-добрият пример е Тракия икономическа зона, коментира областният управител. По думите му областта е притегателен център за хора от съседните области като Пазарджик, Смолян, Кърджали, Стара Загора и други по-далечни краища. Това създава бум в строителството и услугите и градът започва да се задъхва, посочи Стоев.

Стартират Градската железница на Пловдив 2025 г. – КАРТИ И ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

По тази причина работим по много проекти като този за Градската железница, която трябва да осигури свързаност на град Пловдив със съседните общини и икономическите зони, каза той. Според него когато това се направи, ще има лесен достъп до промишлените предприятия и населените места, което ще облекчи живота на хората и ще допринесе за по-качествена работа и на самите предприятия, защото това означава и товаропоток. 

Областният управител коментира, че се работи за развитието на летище „Пловдив“. Още в началото на 90-те години се говореше как летището ще се развие като голям карго център, ще стане център за експортна продукция за Европа и света, но за съжаление това не го виждаме, дори няма карго терминал, коментира Стоев.

Летище Пловдив преговаря с Ryanair и WIZZ air да летим до 6 нови дестинации. Вижте ги

Според него пречка в развитието на аеропорта са честите смени на правителства и намеса на политическите фактори

Пловдивска област е традиционен земеделски производител и има много голям брой частни производители, които са на средно и високо ниво като мащаби на земеделско производство и качество на произвежданата продукция, отбеляза Стоев. По думите му в това отношение и държавата чрез земеделското министерство дава своя принос и се старае да подпомага земеделските производители. 

„Вярвам в бъдещето на земеделското производство на Пловдивска област и съчетано с развитието на индустрията имаме светло бъдеще. Искаме да бъдем локомотивът, който ще тегли икономическото развитие на цяла България в посока обединена Европа“, каза още Стоев. 

България трябва да се възползва от всички възможности, които дава Европейският съюз, посочи Стоев и допълни, че това ще е от полза и за Европа, защото само обединена, тя може да устои на конкуренцията в икономически план в света. Според него в тази връзка е изключително важен Планът за възстановяване и устойчивост.

Областният управител посочи, че при встъпването на последното служебно правителство е имало четири проекта по линия на технологичната модернизация, а в момента те са около 11 хиляди. Бюджетът за технологична модернизация беше в размер на 260 млн. лева, а в момента са около 360 млн. лева, каза още Стоев.

По думите му отворените програми в момента са за около 5 млрд. лева и са одобрени всички 10 програми по линия на Европейската комисия.

„Ние разчитаме, че вече избраното редовно правителство ще продължи в тази посока, защото хората не се интересуват кой точно управлява в политически план държавата, а как се развива икономиката“, допълни Стоев. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина