ГрадътКултураНовини

АМТИИ открива „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ с концерт и изложба

Пловдивският партньор по проекта – Центърът по растителна системна биология и биотехнология дава официален старт на 30 септември

От 20 до 30 септември двете научни институции организират майсторски класове, уъркшопи, арт и технически работилници, отворени врати и лабораторни експерименти

На 23 септември 2022 г., петък, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив ще даде официален старт на проявите, с които участва в програмата на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“.

Пловдивски партньор на Академията е Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), който ще направи официално откриване на Нощта на своя територия една седмица по-късно – на 30 септември, петък.

Двете научни институции са същевременно организатори на програмата и участници наред със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружението „Наука“, Тракийския университет – Стара Загора, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Института по математика и информатика – БАН, Регионалния исторически музей – София, Клуба „Млади таланти“ и Единния център за иновации – БАН. Тази година проектът „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ обединява представителите на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията в България под мотото „Научните изследвания и иновациите са ключът за бъдещето, което искаме.“

На официалната церемония на 23 септември от 16:00 до 17:00 ч. ректорът на Академията – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, тържествено ще открие тазгодишното издание на Европейската нощ на учените и в рамките на традиционния „Европейски корнер“ ще представи проектите на АМТИИ.

По същото време в Концертна зала на висшето училище ще бъде изнесен концерт под надслов „Среща на световете“, а в Зеленото училище ще бъде открита изложбата „Графични проекции“ на проф. д-р Галина Лардева-Минкова.

В периода 20-30 септември пловдивските партньори в проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ организират майсторски класове и уъркшопи намясто в училищата в Пловдив със STEM и STEAM центрове.

Фокусът във всички класове на специалистите от АМТИИ ще бъде приложението на новите технологии в изкуството. Ас. Виктор Новак ще представи шрифтово проектиране и дигитализация пред ученици в НХГ „Цанко Лавренов“ в майсторския клас, озаглавен „Концепции за изграждане на авторски шрифт“.

Доц. д-р Александър Гьошев ще води майсторски клас на тема „Знаци и визуална комуникация“ в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

Курсът „Моден дизайн“ ще е полезен за учениците, които искат да продължат обучението си в областта на сценичните изкуства, декора и сценичните облекла.

Проф. д-р Емилия Константинова и Милена Илиева ще ръководят уъркшоп „Арт предприемачество в дигиталната ера“, който ще се проведе в Националната търговска гимназия.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология организира два майсторски класа в Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Класовете са озаглавени: „Природните науки и светът около нас“ с лектор гл. ас. д-р Веселин Петров и „Точните науки и светът в нас“ с лектори доц. дфн Петя Бъркалова и Ива Неделева.

Във втория майсторски клас учениците ще могат да участват в онлайн състезания на телефони с Android с МеСиЗа (метазнаков символен запис на изречението), граматическа игра, създадена от доц. Бъркалова и Ива Неделева за часовете по генеративен синтаксис в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Отново в същия период, 20-30 септември, в съвместен уъркшоп на тема „Управление на проекти“ представители на АМТИИ и ЦРСББ – доц. д-р Весела Казашка и доц. д-р Васил Колев, ще помогнат на ученици да развият концепция и да съставят бюджет на собствено проектно предложение.

Като част от програмата и партньор на АМТИИ и ЦРСББ в програма на проекта се включва и АРТКЛАС център с две творчески лаборатории. Те ще се състоят на 25 септември, неделя, и в тях могат да се включат малки творци и изследователи заедно със своите родители. В арт работилницата „Мост между поколенията“ всеки участник ще има възможност да рисува на воля. В техническата лаборатория „Млад електротехник“ ще се сглобяват конструктори с ел. елементи.

Програма на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ не се изчерпва с изброените събития. На 30 септември в свой „Европейски корнер“ Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще представи проектите си и възможностите за кариерно развитие. Директорът доц. д-р Цанко Гечев официално ще открие Нощта на учените в 16:50 ч. в Заседателната зала на ЦРСББ. От 17:00 ч. в същата зала ще бъде лекцията на популярен език „ДНК в кухнята“ на гл. ас. Венелин Петков, д-р Никола Стайков и Мануела Стоянова.

По същото време – от 16:00 до 17:00 ч., в Лабораторния комплекс на ЦРСББ ще се проведат Отворени врати „Млад изследовател“, на които учители и ученици ще могат да се запознаят с Центъра за върхови постижения и да наблюдават демонстрации на опити и апаратура. В рамките на импровизирана ботаническа работилница „Забавната страна на науката“ – ученици и деца ще имат възможността да засадят растения в оранжериите на ЦРССБ.

На 30 септември АМТИИ ще представи и останалата част от програмата си за Европейската нощ на учените 2022. От 15:30 до 16:00 ч. в централната сграда на висшето училище ще бъде представена поредната шеста книга с интервюта на пловдивската журналистка Ваня Драганова. Книгата е озаглавена „Младите пътешественици в науките. STEM и STEAM бъдещето като нова философия на образованието“. В нея са включени разговори със създателите на STEM и STEAM центровете в Пловдив. На представянето ще присъстват Ваня Драганова, редакторът доц. дфн Петя Бъркалова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и доц. д-р Весела Казашка, координатор на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ за Пловдив.

От 16:00 ч. на 30 септември Академичната библиотека с фонотека в АМТИИ отваря врати за широката общественост. В рамките на два астрономически часа ученици от пловдивските училища ще могат да се запознаят с библиотечното дело и в частност с библиотеката домакин, а във втората част от посещението си ще имат възможност да се включат в инициативата „Библиотекар за един ден“.

На 1 ноември във Facebook ще бъдат оповестени резултатите от обявените от АРТКЛАС център през месец август т.г. два фотоконкурса – „Моето училище – 2“ и „Моят град“. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от различни възрасти, които посредством снимките си да разкажат за учителите си, които са предопределили бъдещото им професионално и лично развитие, и за любимия си град. Идеята на организаторите на конкурсите е фотосите да представят учителите, които първи са запалили пламъчето по любимия предмет, превърнал се в хоби или професия, или да покажат духа и красотата на своя град.

Първото събитие в съвместната програма на ЦРСББ и АМТИИ бе информационно рали, на което бяха поканени учители и млади изследователи, които получиха информация за иновативни форми на обучение и форми на научна комуникация. Обучението се проведе на 22 юни 2022 г. в Централната сграда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В неговите рамки бяха показани видеа с утвърдени млади учени и хора на изкуството, представители на двете партниращи пловдивски институции – ЦРСББ и АМТИИ. Видеата са разпространени чрез социалните мрежи и канала на сп. „Българска наука“, достъпни на сайта на списанието: https://nauka.bg. В тях учените и творците разказват за постиженията на своите организации, за научната дейност, която развиват, за любопитството и музите, които ги карат да вървят напред и да творят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина