ГрадътКултураНовини

Представят премиерно Протогонос на Facade Video Festival 2022

На 23ти от 20.00 в рамките на 13тото издание на Facade Video Festival 2022

Мира Мохсен и Красимир Атанасов представят премиерно Протогонос

PROTOGONOS е видео творба, съчетаваща в себе си музика, текст и образ. Многопластовото внушение на филма създава усещане за сънотворение – етюди, които са едновременно фрагментирани и взаимообвързани. Те представят различни архетипи и модели на подсъзнаваното, свързани с първичните човешки емоции – гняв, страст, тъга, смирение. Образите са амбивалентни, те могат да бъдат видяни като андрогенни и само загатват възможността за еротика. Липсата на поляризиране на персонажите, създава едно генерализиране на реалността като не-дуална, отвъд времето и хронологичността на събитията.

PROTOGONOS e първичен бог на сътворението в Орфическата космогония. Вярва се, че той се излюпва от световното яйце, когато то е разделено на изграждащите го части – време и неизбежност. Поетите го описват като безтелесно същество, невидимо дори за очите на боговете. Името му означава „доведи до светлината“. Така както понякога в сънищата си осъзнаваме епизоди от субективната ни реалност през символи.

Вибрацията на звука е изначалният импулс, който както черупката на яйцето е неделима част от цялостта на въздействието. В случая текста не е способ за аналитично осмисляне на случващото се, а той става елемент от неописуемата сетивност на PROTOGONOS и намеква за персонаж на сънуващия. И все пак кой е този субективно сънуващ и едновременно абсолютен наблюдател?

Режисьор и продуцент: Мира Мохсен и Красимир Атанасов, музиката включена във видео творбата е на Александър Леков Трио,а прозата на Павел Запрянов

Съпорт продукция: Калина Пейчева

Участват: Николай Загорчев, Осман Юсеинов, Калина Пейчева, Моника Балканджиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина