ГласовеМнения

Внимание: Николай Пловдивски ремонтира „Св. Петка”!

Изправиха се косите на пловдивски интелектуалци и редови миряни. Прочутият с почита си към старините и културните паметници Николай Пловдивски стартира голям ремонт на храм „Св. Петка”. Скеле е вдигнато около камбанарията на една от най-красивите пловдивски черкви, осветена през 1888г. Творбата на архитект Димитър Наумов, завършена от емблематичния Йосиф Шнитер, е с олющена на места фасада, което вероятно е и причината за старта на ремонта. Мнозина обаче са притеснени от неговото качество и дали строителните работи ще се съобразят с оригинала. Тъй като опитът с ремонтите на митрополит Николай е плачевен. И в момента той продължава да упорства и не пуска парите за пълната реставрация на прекрасната стара черква в Черноземен, паметник на културата (четете подробности за случващото се там след броени часове), която пада благодарение на владиката и неговите абсурдни действия. За пример- за него автентичния каменен под м черноземенската църква е скъпо решение, а препоръката му е да се мислят по евтини варианти.Въпреки обещанието на митрополията за позиция по въпроса, такава все още не е заявена от главата на най-голямата епархия и оправданието, че са велики пости. Няма смисъл да припомняме орезиления храм „Св. Марина”, превърнатия в СПА комплекс манастир „Козма и Дамян” и прочие, и прочие. Архитектурната общност е категорична, че ще съблюдава ремонта и при поредни своеволия от страна на Николай Пловдивски- ще вземе мерки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Ремонта на църквата е ДАРЕНИЕ.Жалко е ,че има злобни изявления като това.Ако разчитаме на държавицата ни храмовете ни ще падат.Познавам и даритрелите и изпълнителите на ремонтните дейности-всичко е въпрос на добра воля и възможности.

  2. zagrijinite mirqni na Plovdiv da otidat i da darat pari ili stotinki na hrama,za6toto ot4eto se pritesnqva kak da si plati toka i tozi remont,koito se pravi e sas sabrani pari ot dareniq.remonta nqma da e golqm kakto kazvat jurnalistite.

  3. За достоверна, а не клеветническа потърсете председателя на храм „Св. Петка“.

  4. Спокойно не е Николай Пловдивски, проверети си информацията. Познавам човека който е дарител. С дарение се прави и то скромно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина