ГласовеМнения

Влашки към студентите: Ако не бяхте вие, щяха да ни впишат в книгите на Гинес!

Преподавателят: Щом не те харесвам, не ме управляваш!

Ценността е волята, която имаме! Свободни сме, чрез познание

Image title
Уважаеми колеги… Не се обръщам вече така към никого, защото колегиалният дух е отминал, каза Младен Влашки, с което се обърна към Ранобудните в 5 аудитория днес. Любимият за мнозина и страховитият за други преподавател, литературен критик, историк, бивш народен представител, съосновател и редактор на литературното списание „Страница“ и още, и още даде ясна заявка за подкрепа на онова, което правят младите хора в университета.
Обръщам се така към вас, защото виждам вашия дух, продължи той. Почти всички хубави неща на този свят са направени от млади хора. А възрастните, които са достойни, те носят авторитета на мъдростта, поддържайки силата, с която са действали като млади. Виждам ви и се сещам как действахте, но в главата ми се движат романтики от сорта на по-мощни провокации, окупации и енергия, някак ги съветва той по обяд в първата от лекциите, организирани от студентите днес. Която след последните събития ще се окаже и една от последните, тъй като окупацията се премести пред парламента, а в аудиторията дебати няма да има. Поне временно…

Влашки изкара на бяла хартия декларацията, съставена от софиянци и подкрепена от всички ВУЗ-ове, защото се е запечатало в него едно изречение. Изречение, на което интелектуалецът отдели цялото си внимание в лекцията и цитира „Овластяване на самите граждани с просвещение“, като се хвана за последната дума. В това изказване, вие деца, имате дълбоко морално основание, приказките са безсмислени пред него, бе категоричен той.

Разказа за хората от време оно, като поясни, че до 18 век 85% са били необразовани. Останалите стигат до абсолютната идея, че могат да владеят, но са разбрали, че така светът не може да се развива. И са решили: Нашето знание ще стане тяхно. В 19 век бумът става с просвещение. Дали го знаят нашите политици? Знаят го. Че не правят нищо по въпроса? Не правят, подчерта Младен Влашки.
 След което изпадна в конкретика на сегашни и отминали събития. Той проговори на младежите директно с имена и доказани действия във времето без да коментира, знаейки че сами могат да достигнат до изводите. Разкри картите на очевидното, свързвайки го в хронологична логика на събитията. Щом не те харесвам, не ме управляваш, бе изводът от ситуацията, окуражи ги той. Задължително е да застанете срещу лъжците, никой не трябва да ви лъже. Аз пътувах в чужбина години. Видях как се гради светът, а ние тук продължаваме да страдаме, каза той, като даде примери.

Не е задължително да си безкрайно образован, за да може, когато видиш опънатата сцена на Новия политик и това, което се случва, да почувстваш със сетивата си, че видяното от теб е гадно. Така охарактеризира Влашки само част от събитията, които се натрапват в обществото днес.

И все пак предупреди младежите, че постигайки целта си и получавайки свобода, ще я приемат двояко, защото тя е такава – двуизмерна и двусъставна също. Достигнат ли до нея ще са жертвали друго и трябва да са готови за това и цената може да е самота.
Пътят към свободата е да погледнем в себе си, а не да видим и посочим отстрани, че Орешарски е лъжец- ние това си го знаем. Трябва да сме наясно със себе си. Ценността е волята, която имаме, каза преподавателят.

Върна се отново към първото изречение, което цитира, и добави: Свободни сме, чрез познание. Свободата не ни е по природа. Но не забравяйте, че живеем във време, където истината е относителна- това задава грешни въпроси. Верният е кой си ти, за да можеш да разбереш, след това и кое е правилно. Индивидуалната активност на човек е силата. Вие не сте се разболели още, вашите баби си отиват унизени, а ние не знам какво ни чака. И все пак, ако не бяхте вие, щяха да ни пишат в книгите на Гинес. Но вие провокирахте разговор, това е много хубаво. Те не чуват- това е много лошо, усмихна се тъжно Влашки.
Важен съвет от него за студентите бе да направят нещата от тук нататък интелектуално- точно, прецизно, мощно, а не със сакатлък.

После даде съвети за конкретни книги, филми, които могат да си прожектират в аудиторията. И отбеляза с удивителна, че винаги, когато имат нужда, могат да го намерят в кабинет номер 347.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина