ГласовеМнения

Световните светила в реставрацията: Пловдив е Рим на Балканите. Осъзнайте колко е важен вашия град и се гордейте с него!

Експертите: Епископската базилика може да заслужи мястото си в Юнеско

Раннохристиянският храм свързва това място с Византийския свят. Тази специална сграда показва колко е бил глобализиран градът по онова време

Роберто Нарди: Всички държави с културно-историческо наследство са в риск. Вредите идват от нас самите

Процесът на деструкция е много ускорен заради булдозера, казва Гайл де Гишен

Световните светила в консервацията и реставрацията на мозайки си дадоха среща в Пловдив на голям международен форум, посветен на опазването и експонирането на културно- историческото наследство.  Събитието, организирано от Международния комитет за консервация на мозайки, Община Пловдив и фондация „Балканско наследство“, събра на едно място най-значимите експерти в сферата, по-голямата част от които идват за първи път в България. Изненадващо е, че мнозина от специалистите дори се са чували за Пловдив и историческите напластявания тук. И не го крият. Затова пък бързо са натрупали впечатления днес и вчера, и след тях подчертават, че имаме привилегията да живеем и обитаваме изключително специално място. В културните пластове на древния ни град потънаха специалисти от Италия, Франция, Турция, Гърция, Тунис, Сирия, САЩ. Вчера те са били на Епископската базилика, видели са и ателието , в което се реставрират мозайките от най-важния археологически обект в Пловдив. Посетили са още Малката базилика, Източната порта, Стария град, Римския стадион, Античния театър, Одеона. Не бях чувал за Пловдив. Дори като писах, че идвам в този град, мои колеги ме попитаха къде точно се намира. Първите ми впечатления бяха лоши. Разбрах, че сте имали седем тепета, също като Рим, но сега са шест – върху едното има търговски център. Постепенно, обаче, впечатленията ми се промениха. И днес, пред вас, казвам, че съм удивен от този град. Пловдив е Рим на Балканите. Ще разкажа на всички и ще им препоръчам, да видят вашия град, каза Гайл де Гишен, инженер- химик, бивш почетен президент на ICCROM и ръководител на реставрацията на пещерата Lascaux във Франция.

България е ключова страна в процеса по опазване на мозайките. Тук сме, за да създадем нови връзки с града. Нашата мисия е да браним мозайките, да разпространяваме добрите практики за консервация и реставрация. Всеки ден много квадрати ценни мозайки се губят по целия свят. Те са крехки, лесно се рушат. Затова и ние искаме да разпространим най-добрите практики за съхранение на мозайките, да научим хората на отношение към тях. Да разберат те значението, смисъла и духа на мозайките, знаците от древността, които те ни дават. Защото мозайките идват от миналото, но са за бъдещето на културата, на обществата и икономиката на тези общества, обясни Роберто Нарди, президент на Международния комитет за консервация на мозайки.

Той подчерта, че в момента градът е изправен пред предизвикателството да организира нов вид туризъм, който ще се активира в Пловдив с откриването на музея Епископска базилика в края на 2018г. Разкри още, че бъдещите интереси на Международния комитет са свързани именно с Балканите. Значението на Базиликата е огромно. Сградата е много интересна, а големината на мозайките е впечатляваща. Именно Епископската Базилика свързва това място с Византийския свят. Тази специална сграда показва колко е бил глобализиран града по онова време, каза Нарди.

Качеството на мозайките е свързано с историческото съдържание, а не с естетическото им такова. В Рим например, естетическото качество на мозайките е много по-ниско от изящните мозайки в Сирия или Тунис например. Но вторите не са задължително по-интересни от римските. Мозайките в Пловдив, обаче, са изключително интересни и откъм историческо съдържание, и откъм естетическо. Изключително интересни заради историята, която е написана на тях. Ако не уважавате това, ще загубите качеството на мозайките си. В Италия има мода като ги вдигнат мозайките от земята, да ги вкарват на склад, а на обекта да слагат 3D модели. Това е най-глупавото нещо, което можете да направите. Грешно е да се слага и на нова основа, тъй като става като снимка. Така унищожаваме оригинала и даваме на туриста копие. Така прекъсваме история на мозайката, спираме духа й, интересното в нея, препоръча Нарди.
Той определи страните с културно-историческо наследство като тези, които са богати на петрол, с тази разлика, че при вторите суровината е изчерпваема. Държави като България и Италия имат ресурс, който е възстановим, но само ако се подходи по правилния начин. В Италия например, много от паметниците бяха загубени поради лошо управление заради чупливостта си. Не искаме това да се случи и тук. Всяка страна с културно-историческо наследство по света е в риск – виждаме войните и природните бедствия какви щети нанасят. Войната, обаче, се води всеки ден и във всички държави, в това число в България и Италия. Вредите идват точно от нас. Списъкът с грешни възстановявания на паметници е огромен. Затова е време нашата организация да дойде в България, за да се колаборира с администрацията.  А в Пловдив сме по покана на самата община, което е отличен знак за отношение към старините, допълни Нарди. 

Процесът на деструкция е много ускорен заради булдозера. Строителството на пътища и високи сгради застрашава културно-историческото наследство. Трябва да бъдете внимателни. Защото ако искам да видя небостъргачи- ще ида в Дубай. Ако искам град с пътища няма да дойда в Пловдив. Какво предпочитате: Една Епископска Базилика или 1 километър път? Един асфалт няма да доведе до нищо и няма да докара никого, бъдете сигурни в това, каза Гайл де Гишен. Французинът живее от 48 години в Рим, но заяви че дори в италианската столица няма толкова информация за римската история, както в Пловдив. Живея на Пиаца Навона, където е бил римския стадион. Днес там няма дори елемент от него. Но тук, в Пловдив, има. Смятам, че дори децата тук могат да разберат повече за римската история, отколкото ако посетят Рим. Вижте Епископската базилика- невероятна сграда. Вижте размерът й, за да разберете колко голям и важен е бил градът ви тогава.  За първи път видях и разбрах как изглежда градския съвет в империята- Одеона. На негово място в Рим има църква, допълни впечатлен от Пловдив Гайл де Гишен.

Всички специалисти заявяват едно- че Епископската базилика може да заслужи мястото си в Юнеско. И това вече се коментира на експертно ниво.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина