Отложиха първата копка на Остромила за понеделник

Гласове

Общината и бизнесът се разбраха- ще си помагат, а няма да си пречат

Кметът се ангажира да прави оперативки на обекта две дни в седмицата в 8.30ч. сутринта, за да няма дезорганизация

Тотев призна за грешка липсата на първоначален диалог и информационна кампания

Протестиращите бизнесмени Първа копка на реконструкцията на улица „Остромила” в крайна сметка ще има. Тя се отложи за понеделник след днешния шумен скандал, преминал в конструктивен диалог между общинските власти и бизнеса там. В самото начало собственици на няколко фирми, чиято единствена връзка до базите им е въпросната отсечка, направиха жива верига пред багерите и заявиха, че няма да позволят старта на ремонта. Тя бяха категорични, че общината трябва да им предложи алтернатива, тъй като със забавянето на ремонта на Коматевско шосе, „Остромила” остава единственият начин за достъп до цеховете им. И предложиха или да се изгради алтернатива до промишлената зона, или реконструкцията да започне след завършването на Коматевско шосе.

Ще ни фалирате. 250 души работят в нашата фирма. Как ще идват тировете при нас. По четири камиона на ден идват, за да товарят производството ни за износ. Ако дори за ден спрете достъпът на тировете до базата ми, заминали сме. Работниците ми и сега не могат да идват до работните си места, тъй като нямаме връзка през Коматевско шосе, обясни Иван Диклаков, собственик на фирма Дико. Тук сме, защото живущите по тази отсечка искат нов път. Ако оставим настилката така, тя ще се доразруши след още година-две, обясни им на място кметът Иван Тотев. След първоначалния остър тон на фирмаджиите, градоначалникът им каза, че може да спре реконструкцията и двата милиона, отделени за нея ще бъдат пренасочени към друг инфраструктурен обект, като ремонт на този път няма да бъде осъществен поне в близките пет години. Ние не сме частна фирма. Ние планираме, отделяме средства, правим графици. Не сме иди ми, дойди ми. Сега, вие отказвате нов път, но живущите в района го искат. Ще има напрежение от тяхна страна, гарантирам ви. След днес те ще се вдигнат на недоволство. Трябва да има баланс в отношенията , допълни Тотев. Направете ни първо алтернативен маршрут, отговориха бизнесмените. Няма чуваемост. Досега не сме водили диалог и подобни разговори. Защо не ни питате защо не ни информирате, обърнаха се към представителите на властта те.

Имам 15 доставчика всеки ден. Заради затруднения достъп до базата ни покрай ремонта на Коматевско шосе, те вече отказват да идват на място. А с ремонта на тази улица напълно ще спрат. Тези емоции, които избуяха днес, се натрупват в последните месеци. Минавахме през полето, за да стигаме до работните си места. Не мога да си намеря работници, тъй като не могат да стигнат до базата. Фирма Дико губи работници заради същото. В тази криза за работна ръка, ние губим вече изградени кадри. И ако общината е замразила два милиона на Остромила, ние, бизнесът, сме загубили два милиона от началото на ремонта на Коматевско шосе, обясни собственик на сладкарски цех.

Тук ремонта ще продължи три месеца. Предлагаме ви организация да се прави ден за ден, за да осигуряваме достъп до базите ви. Няма да има ден, в който те ще останат откъснати. И докато на Коматевско шосе ни забави археологията, тук такъв проблем няма да имаме. Сега какво излиза- недоволни сме, като не се прави нищо, а като почне да се прави- пак сме недоволни. Ще се справим със ситуацията, обясни представител на фирмата изпълните на обекта „Път инженеринг”. Никой не е против пътя, искаме само да си вършим работата и да не фалираме, отговори собственикът на сладкарския цех. На бургия, както влязохте вие тази сутрин, не стават работите. Иска се човещина и разбиране, репликира го строителят.

Така, след близо 60 минути дебати и разправии, консенсус бе постигнат. Кметът се ангажира, че два пъти всяка седмица, в 8.30ч. сутринта, ще прави оперативка на обекта, за да се стиковат дейностите така, че да не пречат на бизнеса в района, както и да разговаря с хората. А собствениците на фирми получиха уверение, че служебните им коли, камионите и тировете, които изнасят произведената от тях стока, ще могат да преминават по улицата дори по време на ремонта. На финал кметът призна, че липсата на диалог в началото е грешка и че е трябвало да се проведе информационна кампания с всички, живеещи и работещи в зоната.

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “Отложиха първата копка на Остромила за понеделник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.