ГласовеМнения

Миряни: Николай Пловдивски вън от БПЦ

Жители на Асеновград поискаха главата на митрополита заради сериозни нарушения в управлението му

Събират подкрепа чрез онлайн петиция

Настояват и за образуване на Църковно-наказателно дело срещу владиката

Петиция „Митрополит Николай вън от БПЦ” събира сила в интернет, само ден след като бе публикувана на сайта www.peticiq.com. За няколко часа близо 200 души подкрепиха онлайн подписката, провокирана от възмущение от поведението и действията на Николай Пловдивски. Петицията е създадена от жители на Асеновград, които са потресени от онова, което се случва в църковния живот в града им. Недоволството на хората бе разпалено от назначаването на младия отец Стилиан в асеновградския храм "Св. Богородица Благовещение" и държанието на ръководителите на епархията към досегашния свещеник и любимец на миряните-  ставрофорен свещеноиконом Тодор. Авторите на петицията искат от патриарха и Светия синод да разгледат детайлно деянията на пловдивския владика и първо да го изключат от БПЦ на база църковния устав, както и да бъде образувано Църковно-наказателно дело срещу главата на най-голямата епархия. Те са категорични, че Уставът на БПЦ изисква от архиереите да изпълняват усърдно и точно своите задължения, нещо, което според тях Николай не прави.

Ето и пълният текст на петицията:

           Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, 

      Като имаме предвид, че според Чл. 176, ал. 3 от Устава на БПЦ – БП съдебната власт се основава на църковните канони, Устава на БПЦ – БП и че Св. Синод в пълен състав, по смисъла на Чл. 58, т. 26 от същия Устав, има правомощието да изисква от архиереите да изпълняват усърдно и точно своите задължения, се обръщаме смирено към Вас – Предстоятеля на Светата Българска Православна Църква и към всички многопочитаеми Високопреосвещени митрополити – членове на Св. Синод на БПЦ – БП с молба да разгледате деянията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Молим, да проучите и да разследвате:

1.  Финансирането и дотирането на Православна Духовна Семинария – Пловдив, в неиздаване на отчетни документи и еднолично получаване на финансирането й от Бачковска Света Обител, както и неверни данни за броя на учащите в ПДС, подадени до Министерство на образованието.

2. Порочния метод на назначаване и подмяна на дълбокоуважавани свещенослужители в Пловдивска Епархия – пример е брожението около назначаването на Отец Стилиан в Православен храм "Св. Богородица Благовещение" Асеновград  като втори ефимерий (по стечение на обстоятелствата – син на архиерейския наместник в града с агентурно минало) и възмутителното му и недопустимо държание към досегашния свещеник – ставрофорен свещеноиконом Тодор, както и изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от десетки свещеници и миряни.

3. Откритото участие на Негово Високопреосвещенство Николай в предизборната агитация на последните избори, обявявайки точно за коя партия ще гласува. По този начин той грубо погазва синодални решения за неутралитет в политическия живот на църквата.

4.  И в Асеновград, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, на Великден имаше заря в една единствена църква в града, където служи архиерейския наместник Отец Йордан – първи личен приятел на митрополит Николай, скандално назначен преди повече от пет години на мястото на достолепен истински свещеник отец  Петко, дръзнал да се противопостави на „благия” митрополит.

5. Продължаващите скандали и унизителни сцени в храма „Света Богородица Благовещение” – Асеновград, дори и на големия празник ПРЕПОЛОВЕНИЕ към свещеници и миряни, когато Митрополит Николай изгони от храма църковен певец, дръзнал да каже истината в очите му. В проповедта си говореше повече за злато и комунизъм, но нищо за Христос. Хората от Асеновград са настръхнали и готови на гражданско неподчинение.

     Ние, миряните, смутени от поведението на Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски, подхвърлени на безмилостна съблазън, поради множеството скандали и  последвалия масов отлив от храмовете, смятаме, че в управлението му има сериозни нарушения по смисъла на Чл. 189 и по-конкретно Чл. 190, т.8 (симония). Заедно с това вярваме, че Пловдивският митрополит Николай нарушава в управлението на епархията ни и Чл. 81 от Устава на БПЦ – БП, както и следните свещени канони и правила на Светата Православна Църква:

•         29 и 30 правило на св. Апостоли

•         2 правило на светия четвърти Вселенски събор

•         22 правило на светия шести Вселенски събор

•         3, 4, 5, 16 и 19 правило на светия седми Вселенски събор

        Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

       Молим Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай да бъде освободен от длъжността си на правоправещ Митрополит на Пловдивска Епархия, както и да бъде образувано срещу него Църковно-наказателно дело, което да го накаже или  оправдае.     

 Като оставаме верни чеда на светата православна Църква – БПЦ-БП, целуваме Светата Ви Първосветителска десница и оставаме на Ваше Светейшество предани в Христа духовни чеда.

 Ваши в Господа миряните от диоцеза на БПЦ-БП.       

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Вижте му очите, вижте му погледа на този дявол. Обграден от хора мошенници, крадци на общински, държавни и сега и на църковни пари. Това е всичко друго, но не и митрополит. Където отиде на слижба, хората бягат. Но той е там с мръсната си душа. Няма ли кой да му зашемети публично два детски шамара за надзинание и засрамяване, защото на този боклук му липват първите 7 години възпитание, липсва му човешкото отношение и комуникация с хората.

  2. Крайно време е това недоразумение в църквата да бъде изхвърлено, Само да видим снимката един луд Хитлер, това не е Божи, не е благ човек.Вън от храма

  3. Пациентът Никола Методиев Стоименов е ИМАЛ НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ И ПСИХИАТРИЧНА ПОМОЩ на 4ти километър още като студентче, но БКП е имала други кроежи.

  4. На заплата (и др. благинки въпреки Постите за Народеца) МУТРОполитът държи освен служебни БИЯЧИ, готвачи, шофьори, масажисти, акад. професори вероучители, а и освен неизтрезняващите ПОПАДИИ които са цяла агитка -оти от това зависи ‘лебо- също и секретарки тренирани светкавично да натракат тук „мнение“ – сякаш имат между ушите набразден орган.

  5. 1. Никола не е „дядо“, няма 50. 2. Не е митрополит, щом не е МОНАХ и не е помирисвал манастир, независимо какво кудкудякат заинтересованите архонтясани МЕРАКЛИИ наградени с Тиквен Медал Ерм. 3. Не е ДУХОВНИК, а актьор, парашутиран от потомствената Номенклатура на БКП и КДС да ФЮРЕРСТВА над местните мафиоти. 4. Безсъвестен престъпник, който НЕ ВЯРВА ВЪВ ВИДОВДЕН: САН КИРИКО заграбен от архитектите, СВЕТА МАРИНА осквернена и нагиздена като фльорца

  6. По-добре да са сътрудници на Москва, наричана Третия Рим като исторически наследник на Римската и Византийската империи и най-голям център на православното християнство, отколкото да слугуват на чужди презокеански или османски интереси.

  7. „Смирените миряни“ в Асеновград не са ли по-обезпокоени от огромната джамия която се строи в Асеновград, една от най-големите на Балканите? За съжаление измежду т.нар. „миряни“, пък дори и в БПЦ има лъжливи християни и разколници, които се стремят да обезсилят Православието. Няма нищо нередно държава и църква да са заедно, така е в православните Русия и Гърция. Исторически, България е била най-силна, когато държавата и църквата са били заедно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина