Кметът покани на среща Жорж Трак за казуса „Тракарт”

Гласове

Скулпторът знае, че ако обектът стане част от проекта на Пловдив за ЮНЕСКО, не може да се отдава на концесия

Пътят до там обаче е много дълъг, казва той

Култура под наем не се прави, коментира концесионерът евентуалния вариант за договор за наем с общината

Кметът Иван Тотев покани концесионера на археологическия подлез Жорж Трак на разговор в общината, на който да бъде обсъдено бъдещето на галерия „Тракарт”. Двамата се засякоха на тържеството за 135-годишнината на Археологическия музей и оставиха отворена темата, която предизвика гражданска подписка и петиция онлайн. Пред медиите скулпторът подчерта, че знае за изискването на ЮНЕСКО за задължителен план за управление на всички обекти, с които се кандидатства за Списъка на световното културно и природно наследство. Това изискване изключва отдаването на концесия.

Но пътят до там е много дълъг и ще продължи много дълго време този процес. Аз искам Тракарт да продължи да съществува. За мен борбата е за формата на това съществуване- като нещо самостоятелно, което не зависи от нечии заповеди. Концесията дава защита, коментира Жорж Трак.

Тук става дума за една културна институция, каквато е Тракарт. В контекста на Европейска столица на културата би трябвало да се отварят културни институции, а не да се закриват. Колкото за варианта „Под наем”- зависи какви са условията и за какво точно става дума. Култура под наем не се прави, допълни концесионерът на археологическия подлез.

Споделете ни във:

3 коментара за “Кметът покани на среща Жорж Трак за казуса „Тракарт”

  1. с разходването на общински средства с цел подпомагане на семейния хотел, с доказани злоупотреби и обвиняем по няколко дела, с унищожаването на Тютюневия град, с разрешителното за строеж на частна резиденция на Бунардика, с желанието да бетонира Рахат тепе с бутафория, с нео-соц блокове с по 500 ап. и 40 паркоместа, с ремонти на основни булеварди в срок – неопределен брой години, с транспортен проект за 45 милиона, който не работи и т.н.

  2. Тотев допринесе толкова за културата и обликът на Пловдив, колкото всичките кметове накуп през последните 30 години не успяха. Трябва да сте малоумен, за да отречете това, което се вижда от всички.

  3. Тотев от всякъде гелда нещо да прибере и разруши. В областа на културата за нищо не е допринесъл. Всичко е въпреки него. Резил за ПЕСК2019.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.